Horace Engdahl. Foto: TT

Nya uppgifter om konflikten: Horace Engdahl ville lägga ner advokatutredningen

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer nya uppgifter om vad som ligger bakom konflikten inom Svenska Akademien.

Ledamoten Horace Engdahl ska ha tvärvänt om advokatutredningen som skulle utreda kopplingarna till den så kallade klubben – en utredning han tidigare ställt sig bakom.

– Han var mycket upprörd och ville stoppa den här advokatutredningen, säger en källa med insyn i Akademiens arbete.

Avhopp och offentliga utspel har avlöst varandra i den pågående krisen inom Svenska Akademien.

Nya uppgifter kommer nu fram om kärnan i konflikten, som orsakat djup splittring mellan ledamöterna.

Krisen i Svenska Akademien

Så sent som i november var ledamöterna eniga om att en advokatbyrå skulle granska akademiledamöternas kopplingar till klubben och den kulturprofil som drev klubben tillsammans med sin hustru, ledamoten Katarina Frostenson.

Men efter juluppehållet hände något.

Horace Engdahl – som från början ställt sig bakom att utredningen skulle genomföras – ville plötsligt stoppa den när Akademien träffades i slutet av januari. Det uppger två av varandra oberoende källor för SVT Nyheter.

– Han var mycket upprörd och ville stoppa den här advokatutredningen, säger en källa med insyn i konflikten.

Källa: Argumenterade för att man skulle ha rätt att dra tillbaka vittnesmål

Många blev rätt förbluffade över 180-graderssvängningen, uppger källan.

Enligt två av varandra oberoende källor var Horace Engdahl mycket upprörd på mötet.

Han höll ett långt tal och argumenterade enligt en av källorna för att ledamöterna skulle ha rätt att dra tillbaka sina vittnesmål som ingick i advokatutredningen. Ett annat argument som framfördes ska ha varit att utredningen blivit för dyr och ansträngt Akademiens ekonomi. Men då röstades Horace Engdahl ner av en majoritet ledamöter som ville att utredningen skulle slutföras.

– Sedan lyckades han samla fler och fler runt sin linje, säger en av källorna med insyn i Akademiens konflikt.

Missnöjet med Sara Danius ”en efterhandskonstruktion”

I början av april meddelade den dåvarande ständiga sekreteraren Sara Danius i Svenska Dagbladet att utredningen avslutats sedan några veckor tillbaka. I samband med det inleddes också nästa fas i den interna striden – genom att kritisera Danius offentligt, enligt SVT Nyheters uppgifter.

– Missnöjet med Sara Danius ledarskap uppfattar jag som en efterhandskonstruktion. Det är något som vuxit fram i takt med att splittringen ökat, då har mycket av ilskan riktats mot henne, säger en källa med insyn i konflikten.

Sedan dess har fem ledamöter meddelat att de lämnar Akademien. Flera ledamöter, med Horace Engdahl i spetsen, har gått till hårt angrepp mot Sara Danius och kritiserat hennes ledarskap.

Den interna konflikten har också gällt omröstningen om en uteslutning av Katarina Frostenson. En majoritet ville att hon skulle behålla sin stol, som hon sedan frivilligt lämnat. Flera av de avhoppade röstade för en uteslutning.

SVT Nyheter söker Horace Engdahl för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet