Brian Williams. Foto: TT

Nyhetsankare avstängd efter lögn

Uppdaterad
Publicerad

Krigsveteraner och media rasade när toppreportern Brian Williams ljög om en helikoptertur i Irak från 2003. Han tvingas nu lämna NBC i ett halvår utan lön.

Brian Williams har flera gånger sagt att han befann sig i en helikopter som tvingades ned av granater och beskjutning under Irakkriget 2003. I själva verket var det dock en annan helikopter som träffades.

Lance Reynolds var en av de som faktiskt satt i helikoptern som sköts ned. För en vecka sedan påpekade han att Williams dramatiska berättelse var lögn, och att reportern i själva verket befann sig i en annan helikopter som dök upp först en timme senare.

Medier

Detta framgår även av Williams första rapportering från 2003.

Toppreportern bad om ursäkt för sin lögn förra veckan. Det ansågs dock inte tillräckligt, utan väckte fortsatt ilska hos media och krigsveteraner.

Williams tvingas nu avgå med omedelbar verkan och är avstängd i ett halvår utan lön. Det säger NBC News chef Deborah Turness till LA Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet