Verner von Heidenstam och Börshuset i Stockholm. Foto: TT

Nynazisterna svarar Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademien vill hindra att den nationalsocialistiska webbtidningen Nordfront citerar klassisk svensk litteratur. I december stämde Akademien för brott mot det så kallade klassikerskyddet i upphovsrättslagen. Men klassikerskyddet hindrar inte korrekta citat, menar nu Nordfront och NMR i sitt svar till rätten.

Svenska Akademiens stämning riktar sig både till det nationalsocialistiska partiet Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) och till rörelsens webbtidning Nordfront, där man flitigt och med gillande citerar de nationalromantiska diktarna Esaias Tegnér (1782-1846), Viktor Rydberg (1828-1895) och Verner von Heidenstam (1859-1940). 

Nationalromantik inte nationalsocialism

Akademien konstaterar att Nordfront genom sina publiceringar, mer eller mindre uttalat, gör gällande att författarnas politiska och nationella budskap skulle vara detsamma som NMR och Nordfront står för. 

Detta, menar Akademien, är en sådan förvanskning av deras litterära verk som förbjuds i paragraf 51 i upphovsrättslagen, det så kallade klassikerskyddet. Där slås i en kort paragraf fast att även vissa verk vars upphovsskydd löpt ut bör skyddas mot att återges ”på ett sätt som kränker den andliga odlingens intressen”. 

Skydd mot förvanskning

Men Svenska Akademien försöker använda klassikerskyddet till något annat än vad det är till för – det är huvudpunkten i det svar från NMR/Nordfront som nu kommit in till Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms tingsrätt. 

Med stöd i lagens förarbeten hävdar NMR/Nordfront att klassikerskyddet i paragraf 51 kom till för att hindra att klassiska verk ges ut i förvanskade upplagor. Främst illa redigerade och förkortade bearbetningar av klassiker, som ges ut i vinstsyfte av oseriösa förlag. 

Korrekta citat inte förbjudna

Klassikerskyddet, menar NMR/Nordfront, är ett skydd mot missvisande återgivningar. Det kan inte innebära förbud mot korrekt återgivna citat – helt oavsett vem som publicerar de korrekta citaten och var.

Svenska Akademien har nu möjlighet att komma in med ett nytt yttrande senast den 28 augusti. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer