Kyrkans officiella ursäkt ska yttras i november. Till vänster: arkivbild från en repatrieringsceremoni. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nytt beslut: Svenska kyrkan ska be samiska folket om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2019 har Svenska kyrkan arbetat för att framföra en officiell ursäkt till det samiska folket för historiska övergrepp. Nu har Kyrkostyrelsen tagit beslut om ursäkten ska bli verklighet.

”Vi måste kännas vid den mörka historien, även om det gör ont. När vi har svikit det samiska folket, har vi också svikit oss själva och Gud. Ett viktigt steg framåt har nu tagits när kyrkostyrelsen förbereder en offentlig ursäkt”, säger ärkebiskop Antje Jackelén i ett pressmeddelande.

Den officiella ursäkten kommer att framföras vid kyrkomötets högtidsgudstjänst den 24 november i Uppsala domkyrka samt vid konferensen Ságastallamat 2 i Luleå den 21–23 oktober nästa år.

Därutöver kommer Svenska kyrkan göra andra insatser för en försoningsprocess under de kommande tio åren, enligt pressmeddelandet. Det är ännu inte klart vilka åtaganden det handlar om.

Kyrkans granskning och kartläggning av sitt historiska agerande mot samerna har pågått sedan 2011 och redovisats i en vitbok och i nomadskoleboken som gavs ut 2016. Kyrkostyrelsen beslutade i oktober 2019 att arbeta för en officiell ursäkt till det samiska folket som en del av den pågående försoningsprocessen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.