Svenska kyrkan ska be samerna om förlåtelse – förbereder officiell ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan vill be samerna om ursäkt för de oförrätter kyrkan historiskt sett begått mot det samiska folket. Nu förbereds en officiell ursäkt av ärkebiskopen Antje Jackelén som i veckan träffade flera samiska organisationer i Luleå.

– Tanken är att vid öppnande av Svenska kyrkans kyrkomöte i Uppsala domkyrka ska själva öppningsgudtjänsten präglas av den officiella ursäkten, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Smärta

I veckan träffade ärkebiskopen, biskopen och andra representanter från kyrkan sju samiska nationella organisationer och föreningar. Mötet är ett led i förberedelsen för den ursäkt som Svenska kyrkan vill framföra till den samiska befolkningen. Det planeras att ske i anslutning till kyrkomötets öppnande i oktober nästa år.

– Det är en väldig smärta att den kyrka jag älskar också har del i ett sådant svek. Och sviker vi människor sviker vi oss själva och vi sviker Gud, säger Antje Jackelén.

Bland annat deltog präster och andra företrädare för Svenska kyrkan i plundring av samiska gravar under 1800-talet och tidigt 1900-tal. Detta i den omfattande dåtida jakten på kranier och skelettdelar till rasbiologisk forskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.