Svenska samer ännu inte överens om sanningskommission

Uppdaterad
Publicerad

I Finland och i Norge har samer krävt statliga sanningskommissioner på grund av kränkningar och diskriminerign.

Men i Sverige är inte de samiska organisationerna ännu överens om man överhuvudtaget vill ha sanningskommission och hur en sådan i så fall ska gå till.

Sanningskommissioner gentemot minoriteter är på gång i tre nordiska länder; Finland, Norge och Sverige. Nu senast har de svenska tornedalingar krävt att staten tillsätter en sanningskommissioner som utreder övergrepp gentemot den finsktalande befolkningen. Den norska staten har redan bestämt sig för knappt ett år sedan att starta en sanningskommission gentemot samer och kvener, som den finsktalande befolkningen kallas för i Norge. I Norge är de en och samma sanningskommission som utreder övergrepp gentemot dessa två minoriteter.

Får ta tid

Men de svenska samerna är ännu inte överens trots att frågan här väcktes redan för trettio år sedan.

Övergreppen på minoriteter

– Det är ju en gammal fråga hos oss. Vi har bestämt att det får ta tid och har valt att jobba med konsensus och förankring. Det är en lång historia med olika typer av övergrepp som har många olika orsaker och det måste man ha klart för sig innan man ger sig in i arbetet, säger Isak Utsi som är förbundsordförande i Sáminuorra och även sitter med i samernas arbetsgrupp för en sanningskommission.

Konkret handlingsplan som resultat

Isak Utsi tycker också att det är viktigt att en sanningskommission leder till konkreta åtgärder.

– Det handlar om att skapa ett bättre förhållande mellan Sverige, svenskar och samerna, klarhet över historien, säger han.

Du är ju en ung människa som kanske inte blivit utsatt för sådana övergrepp som dina förfäder. Varför är en sanningskommission viktig för dig?

– Övergrepp och synder kan gå över generationer, man kan ärva dem. Det kan man se i vissa samiska samhällen att gamla övergrepp fortfarande påverkar unga idag, till exempel i form av psykisk ohälsa, säger Isak Utsi.

I Sverige har staten hittills gjort en vitbok gentemot den romska minoritetetn. Den publicerades 2014, och 2016 presenterade regeringen en rad åtgärder som skulle förbättra den romska minoritetens ställning i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergreppen på minoriteter

Mer i ämnet