Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Partierna var eniga år 1921 – alla var för rasbiologi

Uppdaterad
Publicerad

Alla fem partierna som satt i riksdagen 1921 var positiva till beslutet att inrätta ett institut i Uppsala för rasbiologi.

De som röstade emot gjorde det av ekonomiska skäl.

Socialdemokraterna, högern, liberalerna, bondeförbundet och Sveriges kommunistiska parti var positiva till det så hårt kritiserade institutet som bland annat sysslade med skallmätningar för att rena de svenska rasen.

Målsättningen var ”att stoppa försämringen av folkmaterialet” och ”förgiftandet av samhällskroppen” och nu har den verksamheten lett till att regeringen tillsatt en sannings-och försoningskommission för att kartlägga övergreppen mot tornedalingarna.

Övergreppen på minoriteter

”Alla var för”

Fil dr Curt Persson har forskat en hel del runt rasbiologins konsekvenser och han slår fast att det på den tiden fanns en politisk enighet för att införa institutet som blev det första i världen.

– Alla partier var för. Ingen kan svära sig fri. Det är inget parti som sticker ut och är emot. Det var till och med så att fyra personer som var statsministrar under den här perioden för olika partier stöttade motionen och beslutet, säger han.

Ekonomiska skäl

Omröstningen slutade med 65 procent ja-röster och 35 procent nej-röster. Nej-sägarna kom från alla fem partier.

– Varför röstade man då nej? Jo, av ekonomiska skäl. Man tyckte att 60 000 kronor per år för att driva ett institut var för dyrt. Det fanns inga moraliska skäl , inga etiska skäl och inga estetiska skäl till att säga nej för de riksdagsledamöter som var emot, säger Curt Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergreppen på minoriteter

Mer i ämnet