Hanna Aili från ungdomsorganisationen Met nuoret. Foto: SVT

Unga tornedalingar vill veta vad som hänt

Uppdaterad
Publicerad

Tornedalingars ungdomsorganisation Met nuoret framhåller vikten av en sannings-och försoningskommission.

– Att lära känna sin historia är att lära sig förstå vem man själv är, säger Hanna Aili från ungdomsorganisationen. Hon sitter med i arbetsgruppen för sanningskommissionen.

SVT Nyheter Norrbotten träffar Hanna Aili i Luleå när Met nuoret har samlats till ett styrelsemöte. Förutom Norrbotten så kommer medlemmar från Lund, Nyköping, Uppsala och till och med Helsingfors.

Tornedalingar är inte längre en geografiskt avgränsad grupp.

Övergreppen på minoriteter

Själv känner hon sig också drabbad av försvenskningen av tornedalingar eftersom hon aldrig fått chansen att lära sig meänkieli, pappans modersmål och även ett språk som räknas som ett av våra fem nationella minoritetsspråk.

– Jag ville läsa det som hemspråk i Nyköping men kommunen kunde eller ville inte ordna fram en lärare åt mig.

Unga behöver kunskap

– Jag kommer från Nyköping, men jag har ett sammanhang och en tillhörighet uppe i Tornedalen. Att heta Aili och ha en släkthistoria är en del av det. Jag kan inte meänkieli men jag blir väldigt berörd när jag hör meänkieli, det är fortfarande mitt språk och det är som att komma hem, förklarar Hanna Aili.

Hon hoppas på att sanningskommissionen ska resultera i fler och bättre läromedel när det gäller språket meänkieli, kulturen och historia. Hanna Aili hoppas också på att det ska bli forskningssatsningar på universitetsnivå kring de här frågorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergreppen på minoriteter

Mer i ämnet