Bengt Niska är en av tre norrbottningar i regeringens sannings-och försoningskommission för tornedalingar, kväner och lantalaiset. Foto: SVT

Tre norrbottningar i sanningskommission

Uppdaterad
Publicerad

Tre norrbottningar finns med i regeringens sannings-och försoningskommission för tornedalingar, kväner och lantalaiset – Lars Elenius, Bengt Niska och Josephine Ylipää.

– Nu ska kyrkan och staten sättas under lupp, säger Bengt Niska.

Skallmätningar och arbetsstugor är två av de övergrepp och kränkningar i försvenskningens namn som nu ska utredas.

De som var ansvariga ska pekas ut och de som drabbats ska få upprättelse.

Kommissionen leds av Elisabet Fura, tidigare chefsjustitieombudsman och domare vid Europadomstolen för mänsikliga rättigheter och kommer att redovisa sitt resutat senast 16 maj 2022.

Organiserade övergrepp

Och av de åtta ledamöterna i kommissionen är alltså tre från Norrbotten.

  •  Josephine Ylipää, filosofie magister och forskningsassistent i hållbarhetsvetenskap. Tidigare ordförande i ungdomsorganisationen Met Nouret.
  •  Bengt Niska, tidigare kommunalråd i Pajala och ordförande för Svenska tornedalingars riksförbund-Tornionlaaksolaiset.
  •  Lars Elenius, professor emeritus i historia, som forskat om minoriteternas situation.

– Jag är stolt och glad över att ha fått förtroendet. Det viktigaste för mig blir att allt det här som tidigare pågick, och som till en del finns kvar som en börda,  kommer upp till ytan och att de som blev utsatta för det får en upprättelse, säger Bengt Niska.

Han menar att det är viktigt att staten och kyrkan sätts under lupp.

– Det kommer att resultera i att man ser hur kränkningarna och övergreppen många gånger varit mycket organiserade, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.