Regeringen tillsätter sannings- och försoningskommission för övergrepp mot tornedalingar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tillsätter i vår en sannings- och försoningskommission för att utreda övergreppen mot tornedalingarna.

– Det var på tiden. Det här är väldigt viktigt, säger Bengt Niska, styrelseledamot i STR-T.

Enligt Svenska tornedalingarnas riksförbunds (STR-T) förstudie skallmättes 154 tornedalingar i sexton byar och samhällen fram till 1952 av svenska rasbiologer.

Många drabbade skäms över vad de blivit utsatta för, men STR-T har fortsatt att driva kravet på en sannings- och försoningskommission. Nu är regeringen beredd att agera på bred front för att utreda övergreppen.

Övergreppen på minoriteter

”Det finns en ilska”

Tornedalsprofilen Bengt Niska menar att det är viktigt för hela regionen att både omfattningen och utförandet av exempelvis skallmätningar kartläggs och att det vidtas åtgärder.

– Det är klart att det finns en ilska i det hela och nu kommer allt att få ett ansikte. Det kommer att dokumenteras hur skallmätningarna gick till och på vilket sätt som befolkningen var delaktig. Det fanns lokala auktoriteter som tog aktiv del i detta så att rasbiologin kunde genomföras, säger han.

Niska fick skämmas för att han pratat finska

Bengt Niska har inte blivit skallmätt, men han har drabbats av bestraffningar när han pratade finska i den svenska skolan.

– Detta trauma måste också hanteras och konsekvenserna av språkförbudet ska belysas. Ingen finska fick talas i klassrummen. Man fick stå och skämmas för att man använt ett finskt ord. Nu blir det naturligtvis en stor förändring.

Hur tycker du att tornedalingarna har behandlats?

– Osynliggörandet av oss har varit oerhört framträdande, men nu kommer det att visa sig att vi fanns här till och med innan Sverige ritade upp sina gränser. Vi tornedalingar kommer att få upprättelse, säger Bengt Niska.

Tornedalingar

Tornedalingar är en nationell minoritet i Sverige, främst bosatt i Tornedalen. Innan riksgränsen mellan Sverige och Finland drogs 1809 längs Torne- och Munioälven var Tornedalen ett flerspråkigt och mångkulturellt område där finska och samiska var de dominerande språken.

Tornedalingarna bor främst i kommunerna Kiruna, Pajala, Övertorneå, Haparanda och Gällivare. De allra flesta i Pajala kommun.

Under 1880-talet inleddes en försvenskning i skolorna där bland annat barnen förbjöds att prata finska.

Svenska Tornedalingars Riksförbund – Tornionlaaksolaiset, STR-T, bildades 1981 och är en organisationen som arbetar för bevarandet av Tornedalens kultur och språk.

Tornedalingarna blev en av Sveriges officiellt erkända nationella minoriteter 1999.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Övergreppen på minoriteter

Mer i ämnet