Olle Adolphson hyllas: ”Vår största svenska visdiktare”

Uppdaterad
Publicerad

Olle Adolphson hade sin storhetstid på 60-talet och anses vara en av våra stora visdiktare, med låtar som ”Trubbel” och ”Nu har jag fått den jag vill ha”. På ett nytt hyllningsalbum tolkas låtskatten av en ny generation musikskapare. Kulturnyheterna träffade syskonduon Junior Brielle på Mariaberget i Stockholm, där Olle Adolphson själv bodde under en längre tid. 

På det nya albumet ”Älskar inte vi dig då” tolkar svenska artister som Mando Diao, Janice och Amanda Jenssen kända och mindre kända visor av Olle Adolphson. 

– Jag håller honom som den kanske största svenska visdiktaren, säger producenten och musikern Peter Morén.

Indiepopbandet och syskonduon Junior Brielle valde låten Blåst. För bröderna var Olle Adolphsons gamla visor snarare ny musik. 

– Vi hade inte hört en ton av Olle Adolphson förrän i somras. Vi lyssnade på hans best of-skiva och valde den låt vi tyckte bäst om. Blåst har en väldigt bra melodi. Låten handlar om att vilja vara ensam och inte vilja prata med någon, säger Gabriel och David Röhdin.

Album ”Älskar inte vi dig då” släpps 3 februari.

Se reportaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.