Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tryck på klippet för att höra Johanna Alm Dahlins, utredningsansvarig på fackförbundet Dik, kritik mot nya lagförslaget. Foto: John Kassman

Nytt lagförslag om bemannade skolbibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Alla elever ska ha rätt till bemannade skolbibliotek. Så låter det i regeringens nya lagförslag. Men hur många timmar det ska röra sig om specificeras inte.

– Måste vara bemannade utifrån storlek, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Mer än hälften av Sveriges elever saknar idag tillgång till ett bemannat skolbibliotek. Det visar förra årets siffror från Kungliga biblioteket.

Det här vill regeringen nu ändra på – bland annat genom ett nytt lagförslag om skolbibliotek.

– Sverige befinner sig i en läskris och vi måste hitta många olika sätt att få elever att hitta böckernas värld helt enkelt, säger skolminister Lotta Edholm (L).

I lagförslaget ingår att alla elever ska ha rätt till skolbibliotek som är bemannade med utbildad personal, och att skolbiblioteken ska definieras i skollagen. Dessutom vill man förtydliga ändamålen. Men hur många timmar det kommer röra sig om specificeras inte.

– Skolbiblioteken måste vara bemannade utifrån storlek, säger Lotta Edholm (L).

Kan man säga någonting om en undre gräns?

– Nej det vågar jag inte säga idag, men det viktiga är att skolbiblioteken blir bemannade på ett sådant sätt att de faktiskt är ett stöd för elevernas läsutveckling, säger Lotta Edholm (L).

Kommer finnas undantag

För mindre skolor kommer det att finnas undantag.

– Om man får undantag, det kan till exempel vara en väldigt, väldigt liten skola, så förutsätter det att man har tillgång till ett folkbibliotek eller ett skolbibliotek på en annan skola. Men själva utgångspunkten är att den tolkningen ska göras väldigt restriktivt.

Får kritik från Dik

Johanna Alm Dahlin, utredningsansvarig på fackförbundet Dik, ser brister i hur lagförslaget är utformat.

– Vi ser att det behöver förtydligas – hur många elever ska en bibliotekarie ha ansvar för? Och vilka tider gäller bemanningen, säger hon till SVT Kulturnyheterna och fortsätter:

– Om man ser generellt på hela Sverige måste alla elever ha tillgång till ett bemannat bibliotek åtminstone på halvtid, och då är det i minsta laget.

Lagförslaget i korthet

• Alla elever ska ha rätt till skolbibliotek som är bemannat med utbildad personal.

• Skolbibliotek ska definieras i skollagen.

• Skolbibliotekets ändamål ska förtydligas.

• Alla huvudmän ska ha en biblioteksplan.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025. Efter det datumet ska elever ha rätt till bemannade skolbibliotek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.