Nytt stödpaket till kulturen efter skarpare restriktioner

Uppdaterad
Publicerad

Kulturlivet påverkas när de nya hårdare restriktionerna införs den 23 december. Finansminister Mikael Damberg (S) meddelar samtidigt att regeringen skjuter till 120 miljoner till kultursektorn för att mildra de negativa effekterna.

De nya beskeden som påverkar kulturlivet är:

  • Krav på 10 kvadratmeter per person för mässor, handelsplatser samt platser för kultur- och fritidsverksamheter.
  • Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 20 personer tillåts bara sittande gäster, oavsett om de har vaccinationsbevis eller inte.
  • För tillställningar med fler än 500 deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och max 8 personer per sällskap.

Restriktionerna gäller från och med den 23 december.

Klubbar och spelställen med stående publik lär beröras kraftigt av dagens besked, men även de konsthallar och museer som tvingas dra ner på antalet besökare.

120 miljoner i stöd

Finansminister Mikael Damberg (S) presenterade samtidigt nya stödpengar till kultur- och idrottssektorn för att lindra smärtorna.

– Regeringen kommer att skjuta till 120 miljoner extra till kulturområdet och 80 miljoner till idrotten för att minska de negativa ekonomiska följdverkningarna av de restriktioner och allmänna råd som nu införs.

– De ekonomiska stödåtgärderna kommer att föreslås i en extra ändringsbudget som kommer att beslutas och lämnas över till riksdagen i januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.