40 000 år gammal grottmålning hittad på Borneo. Foto: AP/TT

Nyupptäckt grottmålning på Borneo världens äldsta

Publicerad

Forskare har hittat en ny grottmålning på Borneo. Målningen, som föreställer ett ko-liknande djur, uppskattas vara 40 000 år gammal, vilket gör den till världens äldsta figurativa konstverk.

En grottmålning föreställande ett ko-liknande djur har hittades i en grotta i indonesiska Borneos djungler, rapporterar The independent. Järnoxid eller ockra har använts för att skapa konstverket och genom att kontrollera hur gammalt uranet i berget är har man kunnat påvisa att målningen är 40 000 år gammal, vilket är det äldsta figurativa konstverket som hittills har hittats.

– Den äldsta grottmålningen vi har daterat är en stor målning av ett oidentifierat djur, förmodligen en typ av vilda kor som fortfarande finns i Borneos djungler, säger professor Maxime Aubert, som leder forskningen, till The independent.

Tusentals målningar

Sedan 1990-talet har det varit känt att grottan innehåller tusentals målningar. De flesta målningar som hittats i grottan har inte gått att datera, men har grupperats in i olika tidsepoker.

Tidigare har man trott att det var människor i Europa som först började göra grottmålningar, men upptäckten av dessa målningar i Indonesien visar att så inte är fallet. Vilka som levde på platsen för 40 000 år sedan och således står bakom målningen är inte känt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer