Olof Lavesson (M) och Gunilla Carlsson (S) Foto: SVT Grafik/Riksdagen

Debatt: Vilken roll spelar den offentliga kulturen för samhället?

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna och Socialdemokraterna debatterade i kvällens Kulturnyheterna frågan om kulturens tillgänglighet. De säger sig båda vilja arbeta för att så många som möjligt ska kunna ta del av kulturen – men det finns skillnader.

År 1974 kom Sveriges första helomfattande kulturpolitik där medborgarna skulle ges möjlighet att såväl skapa som ta del av kultur. Många av de idéerna finns kvar idag, och till skillnad från många andra områden inom politiken kommer faktiskt högern och vänstern oväntat bra överens. Även om skillnader i synen på till exempel privata aktörers inträde i kulturlivet skiljer sidorna åt.

Under debatten mellan Moderaterna och Socialdemokraterna togs bland annat sakfrågan om den av regeringen år 2017 höjda biomomsen upp. Men framförallt debatterades frågan om vilken roll kulturen och dess tillgänglighet spelar för samhället.

– Det handlar framför allt om att se till att vi har en fri konst som kan ifrågasätta, tänja gränser och spräcka tabuer. Har vi det finns en massa funktioner och de ska vi dra nytta av. Men man kan inte beställa det av kulturen, sade Moderaternas kulturpolitiske talesperson Olof Lavesson.

Medan Socialdemokraternas Gunilla Carlsson betonade kulturen som en viktig del av det svenska välfärdssamhället.

– Jag tycker att kulturen är en del av ett välfärdssamhälle. Det är själva grunden att kulturen är en del av välfärdens kärna. Precis som att vi har vård, skola och omsorg så behöver vi också ha kultur, sade hon.

Se hela debatten mellan de kulturpolitiska talespersonerna Olof Lavesson (M) och Gunilla Carlsson (S) klippet nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer