Okej-tecknet har hamnat på Anti-defamations leagues lista över hatsymboler. Foto: TT/Wikimedia commons

Okej-tecknet listas som vit makt-symbol

Uppdaterad
Publicerad

Handtecknet där tummen och pekfingret möter varandra, har länge varit en symbol för ordet ”okej”. Men tecknet har fått en alternativ innebörd, och nu tagits in på Anti-defamation leagues lista över hatsymboler.

Tecknet, som också är en populär emoji, har blivit en symbol för vit makt i högerextrema kretsar. Detta på grund av att de tre fingrar som sticker upp ska symbolisera bokstaven W, medan ringen som bildas mellan tumme och pekfinger representerar bokstaven P – en förkortning av uttrycket ”white power” (vit makt). Det rapporterar BBC.

Symbolens vanligaste betydelse – ett uttryck för gillande – har sitt ursprung från början av 1800-talet, enligt den internationella organisationen Anti-defamation league (ADL). Tecknet är också vanligt i hinduism och buddhism, såväl som i yoga, där det är en symbol för fullkomlighet.

Började som internetskämt

Den nya betydelsen härrör från 2017, då användare på sajten 4Chan började använda tecknet på skämt för att driva med media. Symbolens nya innebörd övertogs dock av den så kallade alternativ-högern i samband med att gärningsmannen vid moskéattacken i Christchurch visade tecknet i samband med rättegången mot honom.

Paul Stocker, historiker som specialiserat sig på högerextrema rörelser, säger till BBC att okej-tecknet är ett sätt för människor inom dessa rörelser att kommunicera med varandra.

– Det är ett kodat meddelande till andra som har vetskap om vad det betyder, och vad extremhögern har för sig, säger han.

På lista över hatsymboler

Nu har Anti-defamation league, som arbetar mot antisemitism och hatbrott, tagit in tecknet på sin lista över hatsymboler. Men organisationen påpekar dock att tecknet till största del fortfarande har kvar sin ursprungliga betydelse.

– Även om extremister fortsätter att använda symboler som är år eller decennier gamla, så skapar de regelbundet nya symboler, meme och slagord för att uttrycka sina hatiska attityder, säger Jonathan Greenblatt, vd för ADL, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.