Svenske Youtube-stjärnan Pewdiepie drar tillbaka en planerad donation till en judisk organisation efter kritik från fans. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Pewdiepie drar tillbaka donation efter konspirationsteorier

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske youtubern Felix ”Pewdiepie” Kjellberg meddelade under tisdagen att han skulle donera 50 000 dollar till den judiska organisationen Anti-Defamation league (ADL), som arbetar mot antisemitism. Nu drar han tillbaka donationen, efter stark kritik från flera av sina fans.
– Jag gjorde misstaget att välja en välgörenhet som jag rekommenderades att välja. Det är hundra procent mitt fel, säger han i en video.

Den svenske youtubern, som nyligen passerade 100 miljoner prenumeranter på Youtube, planerade enligt egen utsago donationen på motsvarande 483 000 för att fira det. Men beskedet uppskattades inte av alla, och snabbt spreds rykten, bland annat om att han skulle ha pressats till det.

I ett sedan dess raderat inlägg på Twitter försvarade han sitt agerande.

”Att donera pengar till ADL är svårt att förstå, särskilt eftersom de direkt fördömt mig. Men jag vill visa offentligt att jag kan gå vidare. Jag tror det är viktigt, detta är inte min kamp längre” skrev han.

Drar tillbaka donationen

I en ny video som publicerades under torsdagen meddelar Felix Kjellberg att han dragit tillbaka donationen.

– Jag fattade mig väldigt kort i (den första, red. anm.) videon och folk märkte att något var fel. Internet trodde inte på det, säger han i torsdagens video.

Han beskriver det som att hela internet gick in i ”fullt konspirationsläge”, och säger att han själv såg det som ett sätt att distansera sig från alternativhögern.

– Jag visste att det inte var perfekt. Men det var också mycket jag inte visste om ADL som nu har uppdagats som inte passar mig.

Komplicerad relation

2017 hyllade ADL:s vd Jonathan Greenblatt Disney för att ha kapat sina band med den svenske youtubern, och 2018 nämnde ADL honom på en lista med årets ”topp 10 hatmoment på sociala medier”.

Felix Kjellberg har flera gånger kritiserats för rasistiska och antisemitiska skämt, något som han själv tagit avstånd från.

– Jag är inte rasist. Jag stödjer ingen form av rasistiska kommentarer eller hat mot någon, sa han i en tidigare video.

Inte hört något

I ett uttalande till SVT skriver en talesperosn för ADL att de inte haft någon kontakt med Felix Kjellberg.

”Vi fick reda på den potentiella donationen när alla andra gjorde det: När han offentliggjorde det på sin Youtube-kanal tidigare i veckan. Vi har inte tagit emot någon kommunikation från honom utöver det”, skriver ADL, som inte vill kommentera saken ytterligare.

Fakta: ADL

Visa

Anti-Defamation League är en internationell judisk organisation, som arbetar mot anti-semitism och hatbrott.

Organisationen grundades 1913, och har sin bas i New York.

De arbetar bland annat med att kartlägga hatbrott, extremism och antisemitism.

Vd för organisationen är Jonathan Greenblatt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer