Foto: Jonas Ekströmer/TT

Pewdiepie når snart drömgränsen: 100 miljoner följare

Uppdaterad
Publicerad

Det tickar stadigt uppåt i antalet följare för Youtube-stjärnan Pewdiepie, eller Felix Kjellberg, som han egentligen heter. Göteborgaren är nu nära att nå hela 100 miljoner följare.- Det är fantastiskt häftigt att en svensk kan toppa en sådan gigantisk plattform. Att Sverige har honom är både coolt och hoppfullt, säger Anton Vretander, programledare på P3-spel på Sveriges radio.

Det var inte så länge sedan som Pewdiepie halkade ned på tronen som störst på Youtube, då det indiska skivbolaget T-series gick om honom i antalet följare. Men Pewdiepie är fortfarande den privatperson i världen som har flest följare på Youtube och han är nu nära att nå drömgränsen 100 miljoner.

– Att någon som brinner för spel precis som jag och så många andra ligger i topp är inte bara stort för Sverige utan för hela världen. Det berättar någonting om vart vi svenskar befinner oss i den digitala världen, säger Anton Vretander, programledare på P3-spel på Sveriges radio.

”Spyr galla över gaming”

Den tidigare göteborgaren 29-årige Pewdiepie började sin karriär på Youtube för snart tio år sedan med att spela och samtidigt kommentera sitt spel inom främst skräck- och actiongenren.

Han bor i Storbritannien sedan drygt fem år till

Anton Vretander, programledare på P3-spel på Sveriges radio. Foto: Mattias Ahlm, Sveriges radio

baka och 2016 fanns han på Time Magazines lista över världens 100 mest inflytelserika personer.

– Det är många som ser ner på spel och många vuxna som spyr galla över gaming. Men Pewdiepie, tillsammans med många andra svenskar på den internationella digitala scenen, gör mycket mer för Sverige än vad kungahuset någonsin kommer att göra, säger Anton Vretander.

Enligt honom så är det inte den första miljonen följare som youtubers ser som den svåraste att nå, utan de första tusen.

– Det var inte så länge sedan som Pewdiepie hade 50 miljoner följare och att han nu närmar sig 100 miljoner innebär ju inte att han är dubbelt så populär nu. Utan när han är så stor som han är så växer han också snabbare per automatik, lite som ett självspelande piano.

Färdig med nazisthumor

Pewdiepie har varit i blåsväder några gånger, bland annat har han beskyllts för att skämta om rasism och nazism, men han har också i en video sagt sig vara färdig med nazisthumor.

– Han skämtar på ett sätt som passar in i en viss kultur på internet och ibland har det tagits ur sin kontext och då blir det fel. Men ibland har det varit hans eget fel också.

Han har bland annat sagt n-ordet i en video, hur ser du på det?

– Ja, och det gör man bara inte. Han borde veta bättre och ta det ansvar som han borde med tanke på den position som han är i.

Har du träffat honom någon gång?

– Nej, det har jag inte. Men jag tycker han verkar vara en helt ok person och verkar ha menat det när han bett om ursäkt när han gått över gränsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.