Världens näst störste ”youtuber”, svenske Pewdiepie, vill stoppa den så kallade ”prenumerera på Pewdiepie”-rörelsen. Foto: Skärmdump: YoutubeVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pewdiepie: ”Stoppa memet”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenske Youtube-stjärnan Felix ”Pewdiepie” Kjellberg vill att fansen stoppar ”prenumerera på Pewdiepie”-rörelsen. Det säger han i en video under söndagen. Han kommenterar även skjutningen i Christchurch, där den misstänkte terroristen nämnde honom.
– Att mitt namn associerades med något så obeskrivligt vidrigt har påverkat mig mer än jag visat, säger han i videon.

Svenske Felix Kjellberg, mer känd som Pewdiepie på Youtube, förlorade nyligen titeln som mest prenumererade på videoplattformen till den indiska kanalen T-Series.

Innan dess var det många av hans fans som genom olika aktioner uppmanade människor världen över att ”prenumerera på Pewdiepie”.

Fans och andra Youtubers köpte annonsplatser, anordnade parader och spred budskapet på internet. Men vissa av metoderna som fansen tagit för att uppmana folk till att prenumerera har väckt stor kritik, och nu vill Felix Kjellberg se ett slut på rörelsen som han kallar för ett mem.

– Det började med att någon skrev prenumerera på Pewdiepie på ett andra världskriget-monument. Jag är äcklad och besviken att mitt namn och mina fans dragits in i det, säger han.

Han säger att han donerade till parken där monumentet stod, och bad fansen att sluta med dumheterna.

Christchurch-skjutningen

Den 15 mars attackerade en man två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland. I en livesänd video från terrordådet hördes han säga ”prenumerera på Pewdiepie”, något som Kjellberg tidigare inte kommenterat mer än i ett Twitterinlägg.

– Att mitt namn associerades med något så obeskrivligt vidrigt har påverkat mig mer än jag visat. Jag ville inte ge terroristen mer uppmärksamhet. Jag ville inte få det att handla om mig, och jag tänker inte att det har något med mig att göra, säger han i söndagens video.

Han säger att det nu är tydligt för honom att rörelsen borde ha stoppats redan då.

Ber om ursäkt

När han fortfarande tävlade om förstaplatsen med T-Series publicerade han två diss-videor, som Indiens högsta domstol nu vill blockera.

– Det var menat som en rolig grej, men det är uppenbart att det inte är roligt längre. Därför kommer jag att låta videorna förbli blockerade, säger Felix Kjellberg.

Hans videor har tidigare kritiserats för rasistiska och antisemitiska skämt.

– Nej, jag är inte rasist. Jag stödjer ingen form av rasistiska kommentarer eller hat mot någon, säger Felix Kjellberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer