Svenske stjärnan Pewdiepie nämns i misstänkta terrorfilmen. Foto: Janerik Henriksson/Tessa Burrows/TT

Svenska Youtubern Pewdiepie om terrordådet i Nya Zeeland

Publicerad

Den svenska Youtube-stjärnan Felix ”Pewdiepie” Kjellberg nämns i ett videoklipp som ska ha laddats upp av den 28-åring som misstänks ligga bakom terrordådet i Christchurch, Nya Zeeland. Nu fördömer Pewdiepie attentatet.

Minst 49 människor dog när den misstänkta gärningsmannen, som Australiens premiärminister beskriver som en ”våldsam högerextrem terrorist”, livesände fredagens terrordåd på sociala medier.

I klippet, som alltså ska ha laddats upp av den misstänkta gärningsmannen, nämner 28-åringen Felix ”Pewdiepie” Kjellberg, en av världens största Youtubers.

Pewdiepie: ”Jag mår illa”

På Twitter kommenterar nu Felix Kjellberg terrordådet:

”Jag fick precis höra de förskräckliga nyheterna från Nya Zeeland. Jag mår verkligen illa av att mitt namn har nämnts av den här personen. Mitt hjärta och mina tankar går till de drabbade, deras familjer och alla som drabbats av den här tragedin.”

Misstänkta gärningsmannen nämner Sverige flera gånger

Innan terrordådet ska den misstänkta terroristen ha publicerat en text där han beskriver sina motiv.

I dokumentet nämns Sverige flera gånger och den misstänkta gärningsmannen skriver bland annat om terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm för två år sedan.

28-åringen nämner också Anton Lundin Pettersson, som utförde skolattacken i Trollhättan 2015.

Enligt Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säkerhetspolisen, följer Säpo händelserna i Nya Zeeland.

– Det här är information som vi tittar på, säger han.

SVT rapporterade · Moskéskjutning i Nya Zeeland

Ett terrordåd har begåtts i staden Christchurch i Nya Zeeland. Detta har bekräftats så här långt:
 
 • Med start 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid) attackerades två moskéer i Christchurch, mitt under fredagsbönen. Åtminstone en beväpnad person gick in i Al Noor-moskén och öppnade eld mot gudstjänstdeltagarna. 
 • Minst 49 människor har dödats i attentatet. Ett fyrtiotal vårdas på sjukhus för skottskador de ådragit sig i vad som premiärminister Jacinda Ardern beskriver som ett terrordåd. 
 • Tre män har gripits efter terrordådet, ingen av dem har funnits med på polisens observationslista. Också en kvinna greps, men är nu släppt. En av männen är australisk medborgare och beskrivs av landets premiärminister Scott Morrison som en "våldsam, högerextrem terrorist"
 • Den huvudmisstänkte terroristen, Brenton Tarrant, ställdes inför domstol under natten mot lördagen, svensk tid, han anklagas för ett mord men enligt domaren kommer åtalet troligtvis att utökas. Nästa gång han ska till rätten är den 5 april.
05.45
Godmorgon och välkommen till denna direktrapportering med anledning av moskéskjutningen i Christchrurch, Nya Zeeland.
05.50
Mitt under fredagsbönen, i natt svensk tid, åtminstone en person öppnade eld mot moskéerna i Christchurch. Sannolikt rör det sig om flera inblandade gärningsmän.
05.52
Ännu har inte polisen, eller någon annan myndighet i Nya Zeeland heller för den delen, gått ut med några uppgifter om antalet döda. Nyzeeländska medier rapporterar om allt mellan 9 och 27 dödsoffer.
Detta är alltså fortfarande mycket osäkra uppgifter.
06.07
Ett terrordåd har begåtts i staden Christchurch i Nya Zeeland. Här är vad som bekräftats så här långt:
 
 • Med start 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid) attackerades två moskéer i Christchurch, mitt under fredagsbönen. Åtminstone en beväpnad person gick in i Masjid Al Noor-moskén och öppnade eld.
 • Minst 49 människor har dödats i attentatet. Ett drygt fyrtiotal vårdas på sjukhus för skottskador de fått i det som av premiärminister Jacinda Ardern beskrivs som ett terrordåd. 
 • Flera sprängladdningar har hittats i anslutning till en bil, bekräftar nyzeeländsk polis. Dessa har desarmerats. 
 • Tre män har gripits efter terrordådet, ingen av dem har funnits med på polisens observationslista. Också en kvinna greps, men är nu släppt. En av männen är australisk medborgare och beskrivs av landets premiärminister Scott Morrison som en "våldsam, högerextrem terrorist"
 • Den huvudmisstänkte terroristen ska ha livesänt mördandet och postat en film som polisen försöker få bort från sociala medier. Det cirkulerar även ett textdokument där mannen påstår sig ha inspirerats av olika terrordåd i Europa, bland annat lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017.
 • Mannen kommer att ställas inför domstol på lördagen, anklagad för mord. 
 • Både Nya Zeeland och Australien har höjt sin anti-terrorberedskap till högsta nivå
 • Enligt UD finns inga uppgifter om drabbade svenskar
 
06.10
Det finns även en video som cirkulerar på nätet som påstås vara filmad av en man som uppges vara en av de misstänkta gärningsmännen. Polisen har gått ut med att man är mån om att gå bort denna film från nätet. Äktheten i videon har inte kunnat bekräftas.
06.21
Skolor runtom i Christchurch stängdes ned helt kort efter dödsskjutningen i natt. Polisen på sydön rapporterar på Twitter att man nu hävt denna nedstängning
06.23
Polisen pratar med vittnen i centrala Christchurch efter dödsskjutningen, natten mot fredag svensk tid. Foto: Mark Baker / AP
 
06.34
Polisen i Nya Zeeland säger nu att man uppmanat samtliga moskéer i landet att stänga sina dörrar, rapporterar Reuters.
06.40
På den misstänkta filmen, som alltså påstås komma från en misstänkt gärningsperson inblandad i skjutningen, ska en man ses gå genom en moské i Christchurch och skjuta urskillningslöst. Tidningen New Zealand Herald uppger att den misstänkte skytten sänt det live på Facebook under 17 minuters tid. 
Detta är dock ingenting som polisen har bekräftat eller kommenterat i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Nya Zeeland

Mer i ämnet