Till vänster: Minnesstund efter dådet. Till höger: En polis som lämnar in ett vapen, tidigare i år. Arkivbilder. Foto: Vincent Thian/TVNZ/AP

Nyzeeländare lämnar in vapen efter moskédådet

Publicerad

Nyzeeländare har börjat lämna in sina skjutvapen till myndigheterna inom ramen för ett statligt återköpsprogram.

Målet är att få bort halvautomatiska vapen från gatorna efter moskédådet i Christchurch i mars, då 51 personer sköts ihjäl.

Det första av fler än 250 insamlingstillfällen ägde rum i Christchurch på lördagen. Sammanlagt 97 vapen lämnades in av 68 personer.

– Vi förstår att det här är en stor förändring för laglydiga vapenägare, men vi har fått väldigt positivt gensvar från folk som kommit hit i dag, säger polischefen Mike Johnson.

En av dem som lämnat in en automatkarbin är Ray Berard, som flyttade från Kanada till Nya Zeeland för 25 år sedan. Han var tidigare i den kanadensiska armén och har även varit aktiv tävlingsskytt, men har nu kommit till insikten att ”det inte finns något utrymme för militärliknande vapen i det moderna samhället”.

Rättegång i maj 2020

– Min hustru jobbar som projektledare på ombyggnaden av sjukhuset. Vi var där dagen då skjutningen inträffade och såg bårbilarna åka därifrån dagen efter, säger han.

Rättegången mot den misstänkte Christchurchskytten Brenton Tarrant väntas inledas i maj nästa år. Den australiske 28-åringen anklagas för 51 fall av mord, nästan lika många mordförsök och terrorbrott efter dådet i mars, då försvarslösa moskébesökare mejades ned mitt under fredagsbönen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.