Al Noor-moskén i Christchurch, Nya Zeeland. En person har erkänt att han delat videon på terrordådet som ägde rum på platsen. Foto: STRINGER / REUTERS

Spred Christchurch-video – kan få 14 års fängelse

Publicerad

En 44-årig affärsman i Christchurch har erkänt att han delat en livesänd video som spelades in av misstänkte terroristen Brenton Tarrant under dådet i Christchurch. Om han döms kan straffet bli upp till 14 års fängelse, rapporterar AP.

Åklagare har anklagat 44-åringen för att ha skickat videon till en okänd person, med instruktioner om att redigera in en ”mord-räknare” och ett hårkors (korset i mitten av ett kikarsikte). Han ska sedan ha skickat vidare videon till 30 personer.

Videon spelades in från en kamera på Tarrants hjälm, och livesändes på Facebook. Den 17 minuter långa videon kopierades och spreds snabbt över internet, samtidigt som tech-företag kämpade för att plocka bort den.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

I veckan sa premiärminister Jacinda Ardern att attentatsmannen hade använt sociala medier för att på ett icke tidigare skådat sätt sprida terror och hat.

Både videon och manifestet som mannen bakom attacken skrivit har gjorts olagliga i landet. Det innebär att det är förbjudet att ta del av, inneha eller sprida det.

Flera åtalade

Minst sex personer har åtalats för att ha spridit videon. 44-åringen och en 18-åring greps i mars, medan de andra fyra inte har häktats.

18-åringen åtalas för att ha delat både videon och en stillbild på Al Noor-moskén, där han lagt in texten ”mål uppnått”.

Brenton Tarrant har åtalats för 50 mord och 39 mordförsök. Hans nästa förhör äger rum 14 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

Mer i ämnet