Facebook förändrar nu sin policy för att motarbeta organiserat hat på både Facebook och Instagram. Foto: Gorm Kallestad/TT

Efter terrordådet – Facebook förbjuder vit nationalism och separatism

Uppdaterad
Publicerad

Facebook meddelade på onsdagen ett dramatiskt policy-skifte: Sociala medier-företaget utvidgar sina regler mot hatiska uttalanden och ska förbjuda ”hyllningar, stöd och representation av vit nationalism och vit separatism”. Beslutet kommer efter terrordådet i Nya Zeeland.

Förbudet ska träda i kraft från och med nästa vecka, och kommer även att gälla Facebook-ägda Instagram. Enligt Motherboard, som var först att rapportera om beslutet, fattades beslutet om den nya policyn under onsdagen.

Människorättsgrupper har under en längre tid anklagat Facebook för att ha misslyckats med att mota extremism. Och sedan terrorattacken mot två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland för drygt två veckor sedan har sociala medier-jätten varit under ökad press.

”Hör inte hemma i våra tjänster”

Den misstänkte terroristen direktsände sitt mördande på Facebook och företaget kritiserades hårt för att det tog alldeles för lång tid innan man tog bort det. Efter dödsskjutningen laddade gärningsmannen även upp videoklippet på Youtube.

Sedan tidigare har Facebook ett uttalat förbud mot vit makt-innehåll men tillåtit vit nationalism som de inte ansett rasistisk.

I ett blogginlägg skriver Facebook att ”hyllningar, stöd och representation av vit nationalism och vit separatism” även kommer att förbjudas.

”Det är uppenbart att dessa yttringar är starkt knutna till organiserade hatgrupper och de hör inte hemma i våra tjänster”, skriver företaget, och förtydligar också:

”Människor kommer även fortsättningsvis att kunna visa stolthet över sitt etnicitet men vi kommer inte att tolerera beröm eller stöd för vit nationalism eller vit separatism.”

Välkomnar beslutet

Samtidigt lovar sociala medier-jätten att bli bättre på att identifiera och blockera material från terroristgrupper. Facebook-användare som söker på rasistiska begrepp eller försöker lägga upp innehåll med koppling till dessa ideologier kommer också att skickas vidare till en ideell organisation som hjälper personer att lämna hatgrupper.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern välkomnade under torsdagen Facebooks beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer