En polisman utanför al Noor-moskén i Christchurch. Arkivbild. Foto: Mark Baker/AP/TT

Stort stöd för skärpt vapenlag i Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

Med 119 röster mot en röstade parlamentet i Nya Zeeland för en skärpning av landets vapenlagar. Omröstningen hölls drygt två veckor efter det dödliga terrordådet i Christchurch.

– Vi vill aldrig se en liknande attack i vårt land igen. Vi måste agera snabbt, säger Stuart Nash, polisminister.

Lagen skulle innebära ett förbud mot halvautomatiska vapen av den sort som användes av den misstänkte terroristen för attentaten mot två moskéer i Christchurch tidigare i mars.

Enligt polisminister Stuart Nash från Labour-partiet visade terrordådet, där 50 personer miste livet, att Nya Zeelands vapenlagstiftning är otillräcklig.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

– Alldeles för många i vårt land har tillgång till de här farliga skjutvapnen utan berättigat syfte – men med en betydande risk för allmänheten, säger han.

En nej-röst

Den enda som röstade emot förslaget var David Seymore från högerpartiet ACT, ett parti med en plats i parlamentet. Han anser att lagförslaget är förhastat.

”Det är alltid viktigt att vi upprätthåller vår tradition av sansad, robust lagstiftning – och särskilt nu”, säger David Seymore i ett uttalande, enligt AFP.

Förslaget kommer att genomgå ytterligare två omröstningar innan lagen vinner laga kraft.

Fakta: Terrordådet i Christchurch

Den 15 mars gick en beväpnad man in i al Noor-moskén i centrala Christchurch i Nya Zeeland och öppnade eld, mitt under fredagsbönen. En andra skjutning ägde rum i Linwood-moskén.

Totalt 50 personer dödades. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har kallat dådet för en välplanerad terrorattack.

Den 28-årige australiern Brenton Tarrant greps efter dådet, och misstänks för mord.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

Mer i ämnet