Ebba Åkerlunds mamma, Jeanette, berättar för SVT Nyheter om känslorna kring att hennes dotter används i syfte för att sprida den utpekade Christchurch-terroristens budskap Foto: TT / Mark Baker / AP

Ebba Åkerlunds mamma efter terrordådet i Nya Zeeland: ”Går emot allt som Ebba stod för”

Uppdaterad
Publicerad

Ebba Åkerlunds mamma säger att det är djupt tragiskt att hennes dotters död utnyttjas i propagandasyfte.
– Det här går emot allt som Ebba stod för, säger Jeanette Åkerlund.

Tidigt under fredagsmorgonen nådde nyheten Jeanette Åkerlund. Det var inte första gången dotterns namn använts i propagandasyfte av extrema grupper. Nu av den utpekade australiensiske gärningsmannen. Han har av Australiens premiärminister beskrivits som en högerextrem terrorist.

- Jag tycker att det är oerhört tragiskt att man missbrukar Ebbas namn i politisk propaganda, säger mamman när SVT Nyheter pratar med henne på fredagsmorgonen.

”Jag lider med familjerna”

Hon har startat stiftelsen Ebbas Änglar till minne av dottern och kommer den 7 april att ordna en minneskonsert för att hedra Ebba och alla som drabbades för två år sen. Det gör hon genom att dela ut stipendier till ungdomar.

”Tillsammans väljer vi att lyfta fram kärleken människor visade den dagen”, står det på hemsidan. - Det som hänt är emot allt som Ebba stod för. Hon spred omtanke och kärlek, inte hat, säger Jeanette Åkerlund.

Attentatet i Nya Zeeland går emot allt det hon kämpar för. 

- Jag lider med familjerna som har drabbats. Jag tar avstånd från våld hur det än ser ut. Våld är inte lösningen, säger hon.

SVT rapporterade · Moskéskjutning i Nya Zeeland

Inläggen kunde inte hämtas
Prova att ladda om sidan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Nya Zeeland

Mer i ämnet