Johanna Hartung från Gävle som bor i Christchurch, Nya Zeeland Foto: Privat/Mark Baker/TT

Svenskar i Christchurch chockade över terrorattacken

Uppdaterad
Publicerad

Vanligtvis lugna Christchurch har nu blivit platsen för det som premiärminister Jacinda Ardern kallar ”Nya Zeelands mörkaste dagar”.

– Just nu är jag orolig och känner mig inte riktigt säker, säger Johanna Hartung som befann sig nära attacken mot ena moskén.

Johanna Hartung befann sig 50-100 meter från ena moskén när attentatet skedde. Hon har bott i Christchurch i drygt två år och lämnade  ett jobbmöte när hon märkte att något hade hänt.

– Det jag märkte var bara att det var massa poliser ute, och jag hörde det som jag nu i efterhand förstår var skottlossning. Jag har aldrig hört skott avlossas tidigare så jag visste inte hur det lät.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

”Så chockade att alla slutade jobba”

Det var först när hon tog sig till sitt jobb som hon kunde ta reda på vad som hade hänt, och hur nära hon var under ett av attentaten. Eftersom hon var ensam på kontoret valde hon att ta sig till ett kafé för att känna sig tryggare.

Under lunchtid brukar Cathrine Ireland och hennes kompis vanligtvis välja mellan att jogga i Hagley Park eller gå till gymmet. I dag är hon glad att de valde att träna på gymmet eftersom misstänkta gärningsmän flydde till parken.

Cathrine Ireland har bott i Christchurch sedan 90-talet.

– Utanför gymmet var det mycket poliser, men vi förstod inte vad som hade hänt. När vi kom tillbaka till kontoret såg vi på nyheterna att det hade skett attacker. Vi var så chockade att alla slutade att jobba, säger Cathrine Ireland.

Hon beskriver Christchurch som litet och säkert, men kallar staden nu för en spökstad. Människor som rör sig på stan och bär stora jackor väcker obehag säger hon.

– Man vet inte om de döljer vapen eller inte.

”Fruktansvärda brott”

Cathrine Ireland har också fått reda på att en bilbomb är placerad nära hennes hem.

Trots att hon har bott i staden sedan mitten av 90-talet säger hon att hon aldrig har känt av några spänningar mellan olika befolkningsgrupper i staden.

– Det känns väldigt fridfullt här. Det är otroligt chockerande att någon kan begå sådana fruktansvärda brott, säger hon.

”Känner mig inte säker”

Johanna Hartung har inte förrän nu kunnat ta sig hem, eftersom hon bor nära den andra moskén som attackerades.

– Den moskén är ett kvarter från mitt hus. Just nu är jag orolig och känner mig inte riktigt säker, säger hon.

Hanna Holmberg märker av attackerna, trots att hon befinner sig utanför staden.

Den allvarliga situationen märks även av utanför centrala Christchurch.

– Det är chockerande det som har hänt. Det är annars så fredligt i det här landet, säger Hanna Holmberg som jobbar som aupair.

Hon befinner sig en bit utanför staden, närmare kusten, och märker att vägar har stängts av.

– Jag kan se vägen härifrån och det brukar alltid vara många bilar på väg mot vattnet, men nu är det stilla.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

Mer i ämnet