Polisen i Christchurch i Nya Zeeland evakuerar människor utanför en moské i staden som utsattes för skottlossning på fredagen. Foto: Mark Baker/AP/TT

Många döda i terrordåd vid moskéer i Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

49 personer har dödats i en terrorattack vid två moskéer i staden Christchurch i Nya Zeeland. Hundratals personer fanns på plats vid tiden för dådet för fredagsbön. Enligt uppgifter som cirkulerar har den huvudmisstänkte gärningsmannen nämnt terrordådet på Drottninggatan i en skrift före attentatet på fredagen.

Två moskéer i centrala Christchurch i Nya Zeeland attackerades under tidig fredagseftermiddag lokal tid. En gärningsperson utrustad med automatvapen öppnade eld mot besökare som hade samlats för att be.

Premiärminister Jacinda Ardern sa att det var ”en av Nya Zeelands mörkaste dagar” och beskriver det som en terrorattack.

Polisen uppger på fredagsförmiddagen, svensk tid, att dödstalet stigit till 49 personer och ytterligare 48 personer vårdas på sjukhuset. Fyra personer har gripits.

– En man misstänks för mord. Tre andra har gripits. En av dessa hade inget med händelsen att göra, sa Nya Zeelands polischef Mike Bush på en presskonferens.

Den huvudmisstänkte som nu är åtalad för mord kommer att framträda i domstol på lördagen, uppger polischef Bush.

Bevakning vid Masjid al Noor moskén i Christchurch efter terrordådet den 15 mars 2019. Foto: Tessa Burrows/AFP

Terrorattack

Både landets polischef och premiärminister säger att det är frågan om en terroristattack.

– Det är tydligt att det här kan endast beskrivas som en terroristattack, sa premiärminister Jacinda Ardern på presskonferensen tidigare på fredagen.

Hon sa även att det förefaller ha varit en ”välplanerad terroristattack”, vilket polischefen bekräftade en stund senare på sin presskonferens.

Polischefen Bush sa att de hittat två sprängladdningar i en bil. En av dessa hade blivit desarmerad. Den andra skulle desarmeras när han höll presskonferensen.

Polisen uppger att 41 människor dödades i attacken mot moskén på Deans Avenue i centrala Christchurch. Ytterligare sju dödades i attacken mot moskén på Linwood Avenue. En av de skadade omkom på sjukhuset.

Höjd säkerhetsnivå

Säkerhetsnivån i landet är ändrad till den näst högsta nivån, rapporterar AP. Ingen av personerna som greps fanns på polisens bevakningslista.

En av de gripna är en 28-årig australisk medborgare.

Den utpekade uppges vara en man vid namn Brenton Tarrant. Australiens premiärminister Scott Morrison fördömer dådet och uppger på Twitter att den gripna är en ”våldsam, högerextremistisk terrorist”

Masjid al Noor-moskén efter attentatet i Christchurch i Nya Zeeland den 15 mars 2019. Foto: Tessa Burrows / AFP

Video och dokument sprids på sociala medier

Ett videoklipp cirkulerar på sociala medier som påstås visa händelseförloppet. Polisen uppger att man försöker få bort klippet från digitala plattformar men har samtidigt inte bekräftat autenticitet i videon.

Facebook meddelade senare att de skulle ta bort videon.

Det cirkulerar även uppgifter i sociala medier om ett dokument där det refereras till olika terrordåd i Europa, bland annat terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017. Myndigheterna har inte bekräftat om dokumentet är äkta.

Det uppges ha delats av den huvudmisstänkta före dådet, rapporterar flera medier.

”Alla började skrika”

En 14-årig pojke berättar för tidningen New Zealand Herald att bönen hade precis börjat när han plötsligt hörde flera skott avlossas i följd.

Polisen eskorterar människor från en moské i centrala Christchurch i Nya Zeeland efter en gärningsman öppnat eld mot besökare. Foto: Mark Baker

– Först trodde jag att det var byggnadsarbetare eller något, men sedan började alla springa och skrika, säger han.

– Min farbror blev träffad i sidan, jag ber nu för honom att det inte är allvarligt, säger han.

”Fortfarande i chock”

Mohan Ibrahim var en av de runt 400 som befann sig i Masjid Al Noor-moskén nära Hagley Park för att be när skjutningen började.

– Jag fick ingen skymt av skytten för jag befann mig i rummet bredvid. Men plötsligt hörde vi skott avlossas och människor sprang för livet. Jag är fortfarande i chock.

– Många har blivit dödade och många har skadats. Jag ser en flicka död mitt på gatan, säger en gråtande Ibrahim till New Zealand Herald.

Skolor stängde

Skolbarn i staden fördes inomhus och polisen uppmanade människor att hålla sig hemma. Men stängningen av skolorna och vissa myndighetsbyggnader hävdes senare, uppger Christchurchs stadsfullmäktige på Twitter.

Samtidigt fortsätter andra offentliga byggnader som bibliotek och rekreationsanläggningar att vara stängda under natten mot lördag.

Christchurch är Nya Zeelands näst största stad med cirka 370 000 invånare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.