Svenske stjärnan Pewdiepie nämns i misstänkta terrorfilmen. Foto: Janerik Henriksson/Tessa Burrows/TT

Svenska Youtubern Pewdiepie om terrordådet i Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska Youtube-stjärnan Felix ”Pewdiepie” Kjellberg nämns i ett videoklipp som ska ha laddats upp av den 28-åring som misstänks ligga bakom terrordådet i Christchurch, Nya Zeeland. Nu fördömer Pewdiepie attentatet.

Minst 49 människor dog när den misstänkta gärningsmannen, som Australiens premiärminister beskriver som en ”våldsam högerextrem terrorist”, livesände fredagens terrordåd på sociala medier.

I klippet, som alltså ska ha laddats upp av den misstänkta gärningsmannen, nämner 28-åringen Felix ”Pewdiepie” Kjellberg, en av världens största Youtubers.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

Pewdiepie: ”Jag mår illa”

På Twitter kommenterar nu Felix Kjellberg terrordådet:

”Jag fick precis höra de förskräckliga nyheterna från Nya Zeeland. Jag mår verkligen illa av att mitt namn har nämnts av den här personen. Mitt hjärta och mina tankar går till de drabbade, deras familjer och alla som drabbats av den här tragedin.”

Misstänkta gärningsmannen nämner Sverige flera gånger

Innan terrordådet ska den misstänkta terroristen ha publicerat en text där han beskriver sina motiv.

I dokumentet nämns Sverige flera gånger och den misstänkta gärningsmannen skriver bland annat om terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm för två år sedan.

28-åringen nämner också Anton Lundin Pettersson, som utförde skolattacken i Trollhättan 2015.

Enligt Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säkerhetspolisen, följer Säpo händelserna i Nya Zeeland.

– Det här är information som vi tittar på, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd i Nya Zeeland 2019

Mer i ämnet