Australiske Brenton Tarrant pekas ut som gärningsmannen bakom moskéattackerna Foto: TT / SkrämdumpVisa alla (3)
Visa alla (3)

Det här är vad vi vet om den misstänkta gärningsmannen efter terrordådet i Nya Zeeland

Publicerad

Australiske 28-åringen Brenton Tarrant, som misstänks för terrordådet i Christchurch, Nya Zeeland, nämner Sverige flera gånger i ett dokument där han beskriver sina motiv. Här är vad vi vet om den misstänkta gärningsmannen.

Minst 49 personer dödades i två separata attacker mot moskéer i Christchurch, Nya Zeeland, under fredagseftermiddagen lokal tid.

En av de misstänkta attentatsmännen är 28-årige Brenton Tarrant.

Scott Morrison, premiärminister i Australien, bekräftar att Tarrant är en australiensisk medborgare och beskriver honom som en ”våldsam högerextrem terrorist”. Under en presskonferens vid niotiden svensk tid bekräftade polisen att han ska åtalas för mord.

Skjutningen skedde under fredagsbönen och Tarrant ska ha sänt allt live på sociala medier.

Arbetade på gym

Ännu är relativt lite känt om den misstänkte gärningsmannen men han ska bland annat ha arbetat som personlig tränare på ett gym i staden Grafton mellan 2009-2011. Därefter ska han ha tillbringat lång tid på resor i bland annat Asien och Europa, skriver ABC News i Australien.

– Han arbetade med ett program som erbjöd gratis träning till barn i området och var väldigt engagerad, säger hans tidigare chef på gymmet, Tracey Gray.

– Jag tror att någonting måste ha förändrats inom honom under åren han tillbringade utomlands, säger hon till ABC News.

Nämner terrordådet på Drottninggatan

Kort innan dådet ska Tarrant ha publicerat en text där han beskriver sina motiv bakom terrordådet. Dokumentet har flera kopplingar till händelser i Sverige. Bland annat uppger han att fredagens dåd är en hämnd för terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017.

Tarrant skriver att han ”representerar miljontals européer och andra etnonationalister” och att han ska ha planerat attacken i två års tid.

”Jag reste som turist i Västeuropa vid den tiden, Frankrike, Spanien, Portugal och andra länder. Den första händelsen som påbörjade förändringen var terrorattacken i Stockholm, den 7 april 2017”, skriver han i dokumentet.

Trollhättan och Breivik

Han nämner också den avlidna Anton Lundin Pettersson, som låg bakom skolattacken i Trollhättan 2015.

I texten refererar 28-årige Tarrant även till den norske terroristen Anders Behring Breivik som utförde terrordåden i Norge 2011.

28-åringen skriver själv att han anser sig ha begått ett terrordåd med rasistiska motiv.

SVT rapporterade · Moskéskjutning i Nya Zeeland

Ett terrordåd har begåtts i staden Christchurch i Nya Zeeland. Detta har bekräftats så här långt:
 
 • Med start 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid) attackerades två moskéer i Christchurch, mitt under fredagsbönen. Åtminstone en beväpnad person gick in i Al Noor-moskén och öppnade eld mot gudstjänstdeltagarna. 
 • Minst 49 människor har dödats i attentatet. Ett fyrtiotal vårdas på sjukhus för skottskador de ådragit sig i vad som premiärminister Jacinda Ardern beskriver som ett terrordåd. 
 • Tre män har gripits efter terrordådet, ingen av dem har funnits med på polisens observationslista. Också en kvinna greps, men är nu släppt. En av männen är australisk medborgare och beskrivs av landets premiärminister Scott Morrison som en "våldsam, högerextrem terrorist"
 • Den huvudmisstänkte terroristen, Brenton Tarrant, ställdes inför domstol under natten mot lördagen, svensk tid, han anklagas för ett mord men enligt domaren kommer åtalet troligtvis att utökas. Nästa gång han ska till rätten är den 5 april.
05.45
Godmorgon och välkommen till denna direktrapportering med anledning av moskéskjutningen i Christchrurch, Nya Zeeland.
05.50
Mitt under fredagsbönen, i natt svensk tid, åtminstone en person öppnade eld mot moskéerna i Christchurch. Sannolikt rör det sig om flera inblandade gärningsmän.
05.52
Ännu har inte polisen, eller någon annan myndighet i Nya Zeeland heller för den delen, gått ut med några uppgifter om antalet döda. Nyzeeländska medier rapporterar om allt mellan 9 och 27 dödsoffer.
Detta är alltså fortfarande mycket osäkra uppgifter.
06.07
Ett terrordåd har begåtts i staden Christchurch i Nya Zeeland. Här är vad som bekräftats så här långt:
 
 • Med start 13.40 lokal tid (01.40 svensk tid) attackerades två moskéer i Christchurch, mitt under fredagsbönen. Åtminstone en beväpnad person gick in i Masjid Al Noor-moskén och öppnade eld.
 • Minst 49 människor har dödats i attentatet. Ett drygt fyrtiotal vårdas på sjukhus för skottskador de fått i det som av premiärminister Jacinda Ardern beskrivs som ett terrordåd. 
 • Flera sprängladdningar har hittats i anslutning till en bil, bekräftar nyzeeländsk polis. Dessa har desarmerats. 
 • Tre män har gripits efter terrordådet, ingen av dem har funnits med på polisens observationslista. Också en kvinna greps, men är nu släppt. En av männen är australisk medborgare och beskrivs av landets premiärminister Scott Morrison som en "våldsam, högerextrem terrorist"
 • Den huvudmisstänkte terroristen ska ha livesänt mördandet och postat en film som polisen försöker få bort från sociala medier. Det cirkulerar även ett textdokument där mannen påstår sig ha inspirerats av olika terrordåd i Europa, bland annat lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017.
 • Mannen kommer att ställas inför domstol på lördagen, anklagad för mord. 
 • Både Nya Zeeland och Australien har höjt sin anti-terrorberedskap till högsta nivå
 • Enligt UD finns inga uppgifter om drabbade svenskar
 
06.10
Det finns även en video som cirkulerar på nätet som påstås vara filmad av en man som uppges vara en av de misstänkta gärningsmännen. Polisen har gått ut med att man är mån om att gå bort denna film från nätet. Äktheten i videon har inte kunnat bekräftas.
06.21
Skolor runtom i Christchurch stängdes ned helt kort efter dödsskjutningen i natt. Polisen på sydön rapporterar på Twitter att man nu hävt denna nedstängning
06.23
Polisen pratar med vittnen i centrala Christchurch efter dödsskjutningen, natten mot fredag svensk tid. Foto: Mark Baker / AP
 
06.34
Polisen i Nya Zeeland säger nu att man uppmanat samtliga moskéer i landet att stänga sina dörrar, rapporterar Reuters.
06.40
På den misstänkta filmen, som alltså påstås komma från en misstänkt gärningsperson inblandad i skjutningen, ska en man ses gå genom en moské i Christchurch och skjuta urskillningslöst. Tidningen New Zealand Herald uppger att den misstänkte skytten sänt det live på Facebook under 17 minuters tid. 
Detta är dock ingenting som polisen har bekräftat eller kommenterat i nuläget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Nya Zeeland

Mer i ämnet