Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När beskedet om vaccinpass kom på onsdagen var det fortfarande oklart om det innefattar även museeum. Foto: AP Photo/Polfoto/Jens Panduro & SVT

Oklart läge för museer – ministern osäker på vad som gäller

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill införa vaccinbevis från och med den första december. Men vad som gäller för de offentliga museerna är oklart. Dessutom slår museilagen fast att verksamheten ska vara tillgänglig för samtliga.

Regeringen vill införa vaccinationsbevis från den första december. Detta ska gälla alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med över 100 deltagare.

Vaccinationsbeviset blir inget krav för en arrangör. Men för de som inte inför beviset kommer istället restriktioner att införas igen, exempelvis krav på avstånd och publiktak.

Ministern: ”Lite osäker på exakt hur det ser ut”

Museer har både utställningar och olika typer av evenemang och workshops. Men exakt vad som gäller för dem är oklart.

Om man till exempel går på museer... ingår det i det här?

– Jag är lite osäker på exakt hur det ser ut. Men det handlar ju om att det är ett särskilt tillfälle där människor bjuds in, kommer samtidigt och har sittplats så gissningsvis inte, säger socialminister Lena Hallengren (S) till SVT.

Sveriges museer: ”Ska vara tillgängligt för samtliga”

Riksförbundet Sveriges museer säger att hälsan går först. Samtidigt ska museernas verksamhet vara tillgänglig för alla enligt lag, vilket väcker frågetecken när vaccinationsbevis och nya restriktioner ska införas.

– När det gäller museerna så har vi museilagen som säger att all utställning och annan publik verksamhet hos offentliga museer ska vara tillgängligt för samtliga. Så här finns en nöt att knäcka: hur man ska göra detta på bästa sätt, säger Jeanette Gustafsdotter.

Uppdatering 18/11: På torsdagen meddelar regeringen att museernas grundverksamhet inte omfattas av vaccinbevisen, däremot kan till exempel föreläsningar och seminarier på museerna komma att påverkas. Läs mer här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer