Hör Sveriges museers generalsekreterare om regeringens klargörande. Foto: Jessica Gow/TT Daniel Wyser

Regeringen förtydligar om vaccinpass på museer – ”Finns fortfarande frågetecken”

Uppdaterad
Publicerad

Igår meddelade regeringen att de vill införa vaccinationsbevis för allmänna sammankomster för över 100 personer från och med den första december. Samtidigt rådde oklarheter för vad som gäller för landets muséer. Regeringen förtydligar nu situationen.

Efter regeringens presskonferens under gårdagen uppdagades viss förvirring.  

Vaccinationsbeviset som regeringen vill införa från den första december ska gälla för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus med över 100 deltagare. Vid frågan om muséer ingår i frågan meddelade socialminister Lena Hallengren (S) att hon var osäker på exakt hur muséerna ska förhålla sig. 

Nu klargör regeringen vad som gäller för vaccinationsbevis vid museibesök. 

– Museernas grundverksamheten har ett eget regelverk och kommer inte att beröras av den förordningsändring som regeringen avser att göra, säger Sofia Brändström, pressekreterare hos Lena Hallengren, till Kulturnyheterna. 

Hon fortsätter: 

– Däremot är en föreläsning eller seminarium som är öppna för allmänheten en allmän sammankomst, även om det sker på ett museum. Det innebär att delar av museernas programverksamhet kan påverkas. 

Flaggat tidigare för att problem kan uppstå

Sveriges allmänna museer, det vill säga statliga, regionala och kommunala museer, omfattas av museilagen. Den utfärdades 2017 och innebär att alla medborgare ska ha tillgång museernas samlade resurser. 

Jeanette Gustafsdotter är generalsekreterare för branschorganisationen Sveriges museer. Hon menar att ett krav på vaccinationspass för vissa delar av museernas verksamhet krockar med lagens syfte. 

– Lagen är relativt ny och vi är i extraordinär situation i form av en pandemi och vi behöver hjälp med det här. Vi flaggade för det här när regeringen började utreda vaccinationsbevis men trots det finns fortfarande frågetecken, säger Gustafsdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.