69 människor miste sina liv på Utøya. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Oklart när Utøya-monument invigs

Uppdaterad
Publicerad

Minnesmonumentet över terrorattacken i Norge, av den svenske konstnären Jonas Dahlberg, sköts först upp ett år. Men den norska regeringen har ännu inte bekräftat om den nya tidsplanen, 22 juli 2016, håller.

Jonas Dahlbergs ”Memory wound” valdes som officiellt minnesmonument av den norska regeringen med målsättningen att det skulle stå färdigt den 22 juli 2015.

Verket består dels av ett 3,5 meter brett snitt genom en udde på fastlandet Sørbråten i närheten av Utøya, dels av ett monument i regeringskvarteren i Oslo. Men efter motstånd och rättsliga åtgärder från kritiska ortsbor och politiker i Hole kommun sköts invigningen upp ett år.

Utöyas minnesmärke

Beskedet dröjer

Detaljplanen ligger nu hos regeringen över sommaren i väntan på ett godkännande och därför är allt ”ställt på vänt” enligt Nora Ceciliedatter Nerdrum, projektledare på Koro, Kunst i offentlige rom, den norska motsvarigheten till Statens konstråd.

Kan ”Memory wound” stå klart om ett år?

– Vi vet inte. Det har vi inte fått bekräftat. Vi väntar på svar från regeringen, som vi hoppas ska komma under tidig höst, säger Nora Ceciliedatter Nerdrum.

Del av sorgeprocessen

I detaljplanen ingår bland annat förslag för utformningen av parkeringsplats och gångstigen till verket, men enligt konstnären Jonas Dahlberg ska konstverket i sig inte förändras.

Han är inte förvånad över att byggstarten försenas.

– Jag ser det som en del av processen att jobba med något sådant här. Det är ett väldigt känsligt ämne, och därför bör alla parter som är inblandade i detta lyssna så mycket som möjligt på varandra och ta den tiden de behöver, det är också en del av sorgeprocessen, säger Jonas Dahlberg.

Anhörigas egna minnesmärke

Även om det nationella minnesmärket dröjer invigs de närmast berördas eget minnesmärke på onsdagen, då fyra år passerat sedan Anders Behring Breivik dödade sammanlagt 77 personer. Verket består av en ring där namnen på 60 av de 69 personer som förlorade sina liv på Utøya ristats in.

Fakta: Fyra år sedan massakern i Norge

* I samband med årsdagen öppnar ett 22 juli-center i regeringskvarteret i Oslo, med en utställning om terrordådet. Utställningen, som bland annat visar polisuniformen som Anders Behring Breivik bar, har väckt delade reaktioner bland norrmännen.

* Anhörigorganisationen Nasjonal støttegruppe efter 22 juli-händelserna och det norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF arrangerar minneshögtider i regeringskvarteret i Oslo och på Utøya den 22 juli. Det blir invigning av de anhörigas eget minnesmärke ön och kransnedläggning vid kajen i närvaro av statsminister Erna Solberg. En gudstjänst hålls i Oslo domkyrka på temat ”Fredstankar, framtid och hopp”. Den direktsänds också i NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utöyas minnesmärke

Mer i ämnet