Olga Tokarczuk: ”Det är fortfarande mycket svårt att förstå”

Uppdaterad
Publicerad

Olga Tokarczuk trodde inte att hon någonsin skulle få ett Nobelpris. På en presskonferens i Tyskland berättar hon vad det betyder.
– Skrivandet får mig att känna mig levande, säger hon.

Den polska författaren Olga Tokarczuk tilldelas 2018 års Nobelpris i litteratur, medan den österrikiske författaren Peter Handke får priset för 2019. Just nu befinner sig Tokarczuk på resa i Tyskland. På en presskonferens där kommenterar hon priset.

– Jag vet att jag är en ganska bra författare, men jag trodde aldrig i livet att jag skulle få den här typen av pris, så jag måste nog ändra inställning nu, säger hon.

I en intervju med SVT säger Tokarczuk att hon fortfarande inte riktigt förstått att hon tilldelats litteraturpriset.

– Jag var överraskad till en början, men nu har jag försökt verbalisera den här idén att Olga Tokarczuk är relaterad till Nobelpriset. Det är fortfarande mycket svårt för mig att förstå. Men jag är förstås också väldigt stolt och medveten om att livet har förändrats, säger Olga Tokarczuk.

Olga Tokarczuk säger också att hon är glad att dela prisår med Peter Handke.

– Det här priset går till Centraleuropa, vilket är ovanligt, fantastiskt faktiskt. Och för mig som polack visar priset att trots att det finns så mycket problem med demokrati i mitt land, har vi fortfarande någonting att säga världen och vi har en stor litteratur, en stor kultur och jag är en del av en stor kraft i mitt land – och i Europa.

”Känner mig inte annorlunda”

Olga Tokarczuk beskriver skrivprocessen som någonting kroppsligt.

– Skrivandet gör mig levande. Det är kopplat till min kropp, säger hon.

– Jag tror inte att jag skulle kunna leva utan att skriva även om mina läsare skulle tröttna och tycka att det jag gör är dåligt.

Vad Nobelpriset i litteratur kommer att betyda för hennes fortsatta författarskap vet hon inte än.

– Alla brukar säga att allt kommer att bli annorlunda. Nu känner jag mig inte särskilt annorlunda, säger hon.

– Vi får se hur jag känner i morgon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer