Olika inställningar till Muhammed-bilder i europeiska medier

Uppdaterad
Publicerad

Den europeiska pressen är splittrad kring de omstridda teckningarna på profeten Muhammed. Vissa publicerar. Andra fördömer.

På fredagen anslöt sig bland andra två italienska, tre belgiska, en bulgarisk och en fransk tidning till raden av europeiska tidningar som tagit in Jyllands-Postens teckningar.

”Libération försvarar yttrandefriheten” skrev franska Libération, som drog en direkt parallell till hoten mot författaren Salman Rushdie.

Omdebatterade Muhammedbilder

”För 17 år sedan kastades en bok på bålet och dess författare dömdes till döden med en fatwa. I dag har Salman Rushdies Satansverser blivit en dansk tidnings Satansteckningar” skrev tidningen, enligt FNB.

Storbritanniens mest sålda tidning The Sun valde att visa faksimiler från andra tidningar, som överkorsats med texten ”Censurerat”. I en ledare uppmanades alla inblandade att sansa sig.

”Teckningarna är avsedda att förolämpa muslimer och The Sun ser ingen anledning att avsiktligt kränka våra muslimska läsare. The Sun är en passionerad anhängare av det fria ordet, men det gör inte att vi behöver hoppa på någon annans vagn för att visa att vi inte blir skrämda. Kan alla ta och sansa sig” uppmanade tidningen.

Utrikesminister Jack Straw kritiserade skarpt de europeiska tidningar som följt efter Jyllands-Posten.

– Återtryckandet av de här teckningarna har varit onödigt, okänsligt, respektlöst och fel, sade Straw på fredagen enligt AP.

Belgisk tidning: ”Muslimerna ska vänja sig”

Tre flamländska tidningar i Belgien publicerade Muhammed-teckningar på fredagen till stöd för Jyllands-Posten, rapporterar AP.

De Standard tryckte alla tolv teckningar från den danska tidningen och skrev att ”demokratins grundvärderingar står på spel”.

”Rätten till satir” skrev Het Nieuwsblad i en rubrik som täckte nästan hela förstasidan, ovanför en egen version av teckningen där Muhammeds turban utgörs av en bomb.

Het Volk publicerade i sin tur teckningar av Muhammed gjorda av inhemska tecknare och menade att belgiska tidningar dagligen borde publicera liknande bilder ”så att muslimerna ska vänja sig”.

Franskspråkiga tidningar i Belgien var mer restriktiva: ”Kan Muhammed ritas av?” skrev La Libre på sin förstasida, ovanför en siluettbild på profeten.

Olika inställningar inom SVT

Sveriges Televisions nyhetsprogram Aktuellt har valt att visa ett flertal av bilderna. Första gången Aktuellt publicerade bilderna var i samband med en studiodiskussion, den andra gången man valde att göra det var i samband med de allt kraftfullare protesterna i den muslimska världen tidigare i veckan.

– Vi har valt att verkligen försöka belysa vad det här har fått för effekter. Och jag tror att för svenska folket ska kunna följa med i den debatten och förstå vad det hela handlar om blir obegripligt om man inte får se någonting av det som har orsakat alltihop, säger Cilla Benkö, chef på Aktuellt.

Benkö tycker inte att Aktuellt genom publiceringen har varit delaktig till spridningen av anstötliga bilder.

– Det har inte heller väckt några större reaktioner. Det är inte så att någon har hört av sig till oss och klagat heller, säger Benkö.

Kulturnyheterna har valt att inte visa bilderna, då det krävs starka skäl till att visa bilder med ett rasistiskt innehåll. Redaktionen gör bedömningen att några sådana skäl inte finns i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omdebatterade Muhammedbilder

Mer i ämnet