Marisol Misenta (”Isol”) och Sara Gimbergsson. Foto: Pressbild/Snezana Vucetic Bohm

”Hon håller sig på samma nivå som barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Sara Gimbergsson hyllar årets Almapristagare.

Den argentinska barnbokskonstnären Isol, årets Almapristagare, har förnyat bilderbokskonsten. I alla fall enligt Sara Gimbergsson, som illustrerar barnböcker i Göteborg. Hon tycker att Isol är en värdig pristagare.

– Hon håller sig på samma nivå som barnen hon skriver för. Och hon har ett enkelt och explosivt bildspråk, säger Gimbergsson.

Almapriset

Isol har gett ut ett tiotal egna bilderböcker, där hon gärna integrerar texten med bilden. Hon vill inte skilja textskapandet från illustrationen. Sara Gimbergsson har fastnat för samma sätt att skapa bilderböcker.

– Det handlar om en vilja att uttrycka sig. Och det är ett naturligt sätt.

Tror du att barn har lättare att ta till sig texten när den inte separeras från bilden?

– Ja, det tror jag absolut. När man sätter texten och bilden ihop så blir det något mer. Ett plus ett blir fyra.

Den svenska illustratören träffade på Isol år 2008, under ett seminarium om bilderböcker hos Nordiska akvarellmuseet. Det var Almajuryns Ulla Rhedin som hade bjudit dit argentinskan, som berättade om sitt skapande. Mötet inspirerade Sara Gimbergsson mycket.

– Hon är väldigt dedicerad och prövar ut olika nya tekniker för bilderböckerna. Hon befann sig mycket på tryckeriet och tog hjälp av experter. Hon är en liten tjej med mycket mod.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almapriset

Mer i ämnet