”Dagar i Alchan-Jurt” – Om soldatlivets totala meningslöshet

Uppdaterad
Publicerad

”Krig har blivit ett normalstillstånd för Ryssland”.

18 år gammal skickades Arkadij Babtjenko till det första Tjetjenienkriget. Nu är han aktuell med sin andra bok om soldatlivets fullständiga meningslöshet – ”Dagar i Alchan-Jurt”.

Nedbrutna soldater

Väntan i kyla och väta. Törsten tröttheten och stridernas plötsliga uppblossande. Arkadij Babtjenko beskriver utifrån sina egna erfarenheter från Tjetjenienkrigen – den totala meningslösheten, hur den enskilda soldaten sakta bryts ner av krigets mekanismer.

Innan Tjetjenien var det Afghanistan. Innan dess inblandning i Angola, Vietnam och Korea. Krig verkar ha blivit ett normaltillstånd för Ryssland.

Publicerar på Facebook

Tidigare arbetade han för den regimkritiska tidningen Novaya Gazeta. I takt med att styret i landet hårdnar allt mer publicerar han idag sin ofta gräsrotsfinansierade journalistik på Facebook.

Arkadij Babtjenko slog igenom 2007 med boken ”Krigets färger”.

Se hela intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.