Foto: Kjell Gustafsson, SVT Bild

TV4 släcks för miljoner hushåll

Uppdaterad
Publicerad

TV4 och dess systerkanaler släcktes efter midnatt ned för 1,6 miljoner svenska hushåll. Skälet är en konflikt mellan Com Hem och TV4. TV4:s vd säger till SVT att Com Hem vill “lägga till stora saker i avtalet utan att betala för dem” – medan Com Hems ägare Tele 2 menar att TV4 “inte velat komma till förhandlingsbordet överhuvudtaget”.

Sommaren 2018 kom beskedet: delvis statligt ägda Telia köper Bonnier Broadcasting och därmed TV4. I december godkändes affären och i samma veva är avtalet mellan TV4/C More och Tele 2 på väg att gå ut och förhandlingarna har strandat. 

Com Hem, som ägs av Tele 2, berättade i ett pressmeddelande under tisdagskvällen att konflikten ännu inte har kunnat lösas, och att man därför skulle släcka TV4 och de andra berörda kanalerna den 10 december klockan 23.59. 

Tele 2:s tv-kunder omfattar 1,6 miljoner svenska hushåll, ungefär en tredjedel av alla svenska hushåll. 

TV4:s vd lägger ansvaret på Com Hem 

Casten Almqvist, vd för TV4, säger till SVT att han har svårt att förstå varför förhandlingarna har fallit samman. Han lägger över ansvaret för nedsläckningen på motparten Com Hem. 

– Det avtal vi har i dag löper ut och i samband med att det avtalet ska omförhandlas vill Com Hem lägga till saker, stora saker, utan att betala för dem. Det är där vi befinner oss och vi förstår över huvud taget inte deras logik.   

Kan det här påverka TV4:s trovärdighet hos annonsörerna som reklamplattform? 

– Det hoppas jag inte. Men det är klart, det här är inte bra för TV4, säger han.

Tele2: TV4 har inte velat förhandla 

Viktor Wallström, kommunikationsdirektör på Tele2, håller dock inte med om att de skulle velat lägga till saker i avtalet utan att betala för dem. Han säger till SVT att de försökt förhandla om nya avtal i ett halvårs tid – men att TV4 och senare även Telia “visat ett totalt ointresse”.

– Vi ska naturligtvis betala för de rättigheter vi förhandlar om. Vi har alltid kommit överens i trettio års tid och vi kommer överens med alla andra programbolag. Det är inte en fråga om pris utan att de inte velat komma till förhandlingsbordet överhuvudtaget. Då är det svårt att förhandla.

“Ett misslyckande för alla parter” 

Anders Nilsson, vd för Tele 2-koncernen, säger i pressmeddelandet från Com Hem/Tele2 att de gjort vad de kan för att hitta ett avtal. 

”Vi ser positivt på att vi haft en första seriös dialog med Telia om ett förnyat avtal. Det är dock ett misslyckande för alla parter att kunderna hamnar i kläm, då vi ännu inte lyckats hitta en långsiktig lösning som säkerställer TV4:s tillgänglighet och valfriheten för Sveriges tv-tittare.”  

När de kunder som drabbats eventuellt åter kan vänta sig att se TV4:s utbud i sina kanaler är i nuläget oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer