Bränder i centrala Kiev under upproret i Ukraina 2014. Foto: AP/TT

Omdebatterad dokumentär visas i SVT

Uppdaterad
Publicerad

Efter en debatt om faktafel i dokumentären ”Ukraina: revolutionens mörka sida” sköt SVT upp visningen förra månaden – nu har Dokument Utifrån bestämt sig för att visa filmen.

Efter en debatt om faktafel i dokumentären ”Ukraina: revolutionens mörka sida” sköt SVT upp visningen förra månaden – nu har Dokument Utifrån bestämt sig för att visa filmen.

Den franska dokumentären om det ukrainska Majdan-upproret hamnade i blåsväder förra månaden, efter att flera debattörer anklagat dokumentären för att innehålla faktafel och vara en del av det ryska propagandakriget. Samtidigt skrev flera exil-ukrainska organisationer i ett öppet brev att filmen gav en missvisande bild av deras hemland.

Kommer visas i maj

Efter kritiken sköt SVT:s ”Dokument utifrån” upp visningen av filmen, och sa att man skulle se över innehållet i filmen.

Nu har man landat i att visa filmen, uppger Dokumentärredaktionen:

”Det har framför allt handlat om att klarlägga att filmen inte innehåller några faktafel och att den inte är missvisande.Vår samlade bedömning är att filmen kan sändas i SVT”.

”Vi kommer att komplettera visningen med ett kort studiosamtal”, skriver Axel Arnö, projektledare för SVT:s Dokument utifrån, i ett mejl till Kulturnyheterna.

Innehållet har granskats av redaktionen tillsammans med oberoende experter. Man har också fört en dialog med filmskaparen Paul Moreira. Efter granskningen beslutade man att ändra några delar av den svenska speakern.

Kartlägger extremhögerns roll

”Ukraina: revolutionens mörka sida” handlar om Majdan-rörelsen och protesterna mot den dåvarande regeringen, som ledde till att president Viktor Janukovytj avsattes i början av 2014.

Filmen tar också upp högerextrema organisationers roll i upproret, och påstår att dessa fick stöd av USA.

Dokumentären kommer visas måndagen den 23 maj i SVT 2, klockan 22:15.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.