Scen ur filmen Ömheten. Foto: Petrus Sjövik

Ömheten tävlar på Berlins filmfestival

Uppdaterad
Publicerad

Sofia Norlins debutfilm går upp på de svenska biograferna först på fredag men kan redan nu se fram emot att tävla på den prestigfulla filmfestivalen Berlinale nästa år.

”Ömheten” följer några ungdomars väg in i vuxenlivet i Kiruna som är präglat av gruvdriften, och den förestående flytten av staden. Den var också den första filmen att ta emot Stockholm filmfestivals långfilmsstipendium för kvinnliga regissörer.

Nästa år tävlar den om Kristallbjörnen i sektionen Generation 14plus på Berlinale.

Berlinale 2014

– Det känns helt fantastiskt för mig och teamet att vi nu ska få visa filmen för en världspublik. Och det känns otroligt kul att Kiruna, som spelar en avgörande roll i filmens handling och vars invånare stöttat oss i hela processen, ska få uppmärksamhet på en så fin festival som Berlin. Jag känner mig oerhört tacksam, säger filmens regissör Sofia Norlin i ett pressmeddelande.

”Ömheten” är inte den första filmen att bli uttagen i denna sektionen, tidigare år har Lisa Aschans ”Apflickorna” och Babak Najafis ”Sebbe” tävlat. Det är i därmed skådespelaren Sebastian Hiort af Ornäs andra film på Berlins filmfestival, då han spelade huvudrollen i såväl ”Sebbe” som ”Ömheten”.

Berlins filmfestival Berlinale invigs 6:e februari 2014.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berlinale 2014

Mer i ämnet