Scen ur filmen ”Concerning Violence”. Foto: Story AB.

Vinstchanser för svenska filmer på Berlinale

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen inleds den 64:e filmfestivalen i Berlin, Berlinale. Och bland de tävlande filmerna finns svenska ”Concerning Violence”.

Filmen ”Concerning Violence”, som tävlar i klassen Panorama Dokumente, är gjord av Göran Hugo Olsson, som tidigare gjort dokumentären ”The Black Power Mixtape 1967-1975”.

Göran Hugo Olsson skildrar den tredje världens frihetskamp och använder sig av nyupptäckta arkivbilder ur SVT:s arkiv för att berätta om kampen mot kolonialismen. Lauryn Hill står för berättarrösten i filmen.

Berlinale 2014

Varmt mottagande på Sundance

Filmen kommer att visas vid flera tillfällen i Berlin, med start på söndag. För bara ett par veckor sedan visades ”Concerning Violence” på filmfestivalen Sundance. Och filmen fick ett mottagande över förväntan, berättar Göran Hugo Olsson.

– Ja, jag var helt förbluffad. Jag var där för tre år sedan med en film som handlade om USA (”The Black Power Mixtape 1967-1975”, reds anm) och då gick det väldigt bra, men jag trodde att en film om Afrika inte skulle få samma gensvar.

– Men det gick mycket bättre än jag trodde. Filmen har fått både amerikansk biodistribution och ska visas i tv och det känns närmast som en triumf, säger Göran Hugo Olsson till SVT.

”Concerning Violence”, är löst baserad på Frantz Fanons klassiska bok ”Jordens fördömda”. Fanons verk utkom 1961 och handlar om den algeriska frihetskampen och den psykologiska dimensionen av kolonialismen.

SVT visar filmen

”Concerning Violence” får svensk biopremiär i augusti. Eventuellt kommer det dessförinnan ordnas en publik visning av filmen under Almedalsveckan i Visby. Sveriges Television är samproducenter till filmen, som också kommer att visas i SVT framöver.

Debutant tävlar

En annan svensk film som tävlar i Berlin är ”Ömheten” av regissören Sofia Norlin. Filmen tävlar om en Kristallbjörn i kategorin Generation 14 plus.

Kulturnyheternas filmkritiker recenserade ”Ömheten” tidigare i vintras och slog då särskilt fast att fotot i filmen var storslaget: ”Det är verkligen ett magnifikt foto, på ren Jan Troell-nivå – signerade av en fotograf som precis som regissören debuterar i det långa formatet. Petrus Sjövik heter han. Han skapar stor bildkonst av verkligheten.”

I januari belöandes också ”Ömheten” med en guldbagge för Bästa foto.

Wes Anderson inleder

Berlinale öppnar på torsdagskvällen med en galapremiär av Wes Andersons senaste filmberättelse ”The Grand Budapest Hotel”.

Söndag den 16 februari stänger festivalen för i år. Innan dess ska vinnare koras i en rad olika sektioner och flera hundra filmvisningar äga rum.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berlinale 2014

Mer i ämnet