Pjotr Pavlenskij inför rättegången 2016, efter att konstnären satt eld på entrén till ryska säkerhetstjänstens högkvarter i Moskva. Foto: TT

Omstridde konstaktivisten beviljas asyl

Publicerad

Den ryske performancekonstnären Pjotr Pavlenskij beviljas politisk asyl i Frankrike. Konstnären har blivit känd genom en rad kontroversiella performanceverk, men flydde hemlandet efter att han och hans hustru anklagats för sexuella övergrepp.

Efter att ha flytt till Frankrike tillsammans med sin hustru Oksana Sjaligina i januari har performancekonstnären Pjotr Pavlenskij nu beviljats asyl i Frankrike, uppger The Art Newspaper. Paret flydde hemlandet efter att de båda anklagats för att ha försökt våldta en kvinna från den kända teatergruppen Teatre.doc i slutet av 2016.

Pavlenskij har tidigare skapat internationell uppmärksamhet för sina ofta politiska performancekonstverk. Han har bland annat tänt eld på entrén till den ryska säkerhetstjänsten FSB:s högkvarter i Moskva, sytt igen sin mun till stöd för Pussy Riot och spikat fast sin pung i marken vid Röda torget.

Nekar till anklagelserna

Anklagelserna mot paret har väckt en en livlig debatt i sociala medier om sexuellt våld, och delar de som tidigare stöttat konstnärens politiska utspel. Pjotr Pavlenskij och Oksana Sjaligina nekar till anklagelserna, och menar att det funnits samtycke mellan dem och skådespelerskan. Pavlenskij har tidigare sagt att det är säkerhetstjänsten FSB som ligger bakom anklagelserna, i syfte att tvinga bort honom från Ryssland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer