Hör Lotta Mossum om hur okända paragrafen kan stoppa verket. Foto: Elizabeth Watson

Konstverket ”Evig anställning” i Göteborg riskerar stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det omtalade konstverket Evig anställning i Göteborg kan vara på väg mot ett fiasko, rapporterar Göteborgs-Posten. En person skulle få en heltidslön för att bara vara vid Station Korsvägen, men en okänd lagparagraf har hindrat pengar från att betalas ut.

För fyra år sen avgjordes en konstnärstävling i Göteborg där priset var uppdraget att få utsmycka Västlänkens kommande stationer samt kapital för att kunna genomföra projektet.

Vinnarna, konstnärsduon Simon Goldin och Jakob Senneby, skulle använda pengar som material i sitt verk. Som segrare fick de sex miljoner kronor att förvalta. Verket gick ut på att investera pengarna på börsen för att bekosta en heltidsanställning för en person som skulle ha fritt fram att hitta på sina egna arbetsuppgifter, eller inte göra någonting alls – så länge det skedde vid Korsvägen. 

Okänd lagparagraf hotar verket 

Stationen invigs 2026 och ingen tjänst har utannonserats än. Samtidigt hotas nu konstverket av en tidigare okänd lagparagraf, rapporterar GP. Inga pengar har betalats ut eller investerats på börsen.

Det rör sig om en klausul i Ekonomistyrningsverkets kapitalförsörjningsförordning. Paragrafen reglerar hur skattemedel får användas. Den slår fast att en statlig myndighet inte kan betala ut offentliga medel till stiftelser som kapitaltillskott. Dessvärre var idén just att miljonerna som Simon Goldin och Jakob Senneby fick skulle förvaltas av en stiftelse, grundad av konstnärerna. 

“När vi skrev idéförslaget hade vi ingen aning om att det kunde finnas begränsningar för hur vi kunde använda produktionsmedlen”, skriver konstnärerna  i ett mejl till GP.

Jobbar på lösning

Lotta Mossum är curator på Statens konstråd och satt med i tävlingsjuryn. Hon menar att det arbetas för att rädda projektet.

– Vi arbetar med en mix av åtgärder och olika pusselbitar för att ändå lösa det här. Flera tänkbara sätt finns och vi tror att det kommer att vara kartlagt inom det närmaste halvåret, säger Lotta Mossum till GP.

I klippet: Lotta Mossum om hur lagparagrafen kan hindra verket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.