Onlineteatern visar hur handfallna vi alla är

Publicerad
Analys ·

Teater är ögonblickets konstform. Det som utspelar sig på scenen sker i stunden. Här och nu. Teaterrummet laddas med upplevelser, skådespelare och åskådare möts för några timmar i en gemensam andning. Enligt ny forskning börjar våra hjärtan till och med slå i takt. I det uppstår teaterns magi. I vanliga fall vill säga. Just nu får vi inte träffas i samma rum.

Anna Hedelius

Teaterkritiker

Själv satt jag senast i en teatersalong den 12 mars då jag såg premiären av Irakisk Kristus på Galeasen i Stockholm. Drygt åttio kärnfriska entusiaster i publiken, inte en hostning på hela kvällen – något att lära inför framtiden! Sedan dess har scenhusen tvingats stänga ett efter ett, ett självklart val med tanke på den allmänna smittspridningen.

Men medan det på Sveriges teatrar ekar tomt efter det allra viktigaste, själva livsluften för skådespelare, tekniker, sminköser och påklädare, puttrar kreativitetens gryta vidare. Viljan att möta publiken är alltjämt stor, viljan att berätta är starkare än någonsin. Galeasen gör genomdrag av sin föreställning ute på Skeppsholmskajen, runtom i landet uppträder skådespelare på sociala medier, i radio och utanför fönstren till ålderdomshemmen.

Coronaviruset och kulturen

Moment:teater i Stockholm hade den gångna helgen nypremiär på Inspektionen 2020, en uppföljning av deras egen tolkning av Gogols Revisorn från 2015. En föreställning som redan från början rör sig i skarven mellan fiktion och verklighet och som strösslats rejält med metainslag. Som k(o)rona på verket har den nu fått ännu ett lager.

Livesändningen är en lågbudgetproduktion som filmas med ipads och ges på sociala medier. En skådespelare (Ludde Hagberg) befinner sig i karantän och finns med på länk via mobiltelefon, bilden laggar och kontakten bryts med jämna mellanrum. Det är nästan omöjligt att behålla den röda tråden, för skådespelarna men framför allt för publiken.

Trots detta är vi några trogna som sitter kvar framför våra skärmar, de uppmuntrande tillropen strömmar in i kommentarsfälten. Ja, för det går inte annat än att älska Moment för att de orkar, för att de anpassar sig efter förutsättningarna, för att de inte viker sig. Teaterns här och nu har har mist sitt här men behållit sitt nu. Inspektionen 2020 blir en ny sorts mötesplats och metanivån blir viktigare än själva pjäsen.

Moment gör en happening som handlar om omöjliga förutsättningar att göra fri kultur, i vanliga fall förvisso, men nu mer än någonsin. Deras statement tycks lyda: ”Vi skapar konst fast det inte går.” Rakt igenom ärligt och utan polerad yta visar de upp hur handfallna de, liksom vi andra, är inför vad som händer. Och vi som tittar tröstas i någon mån av att få uppleva det tillsammans med dem. Just nu är detta kanske det närmaste vi kommer ett fysiskt teatermöte.

Teater på distans

Unga Klara on Demand

Unga Klara, nationell scen för barn och unga, tillgängliggör upptagningar av några av sina klassiska föreställningar, som Alltet, Lammungarnas fest och Girls will make you blush.

Teater Västernorrland

I samarbete med P4 Västernorrland serverar Scenkonst Västernorrlands jourhavande skådespelare varje måndag och onsdag texter, dramatik eller poesi efter lyssnarnas behov i programmet Eftermiddag i P4 kl 15.

Byteatern, Kalmar

Varje vardag klockan 14-15 liveänder Kalmars kulturprofiler Anna Rydell, Martina Sundén och Karin Asmundsson direkt från teaterkaféet på Kalmar teater med start onsdag 1 april. Främsta målgruppen är Kalmars 11 000 invånare över 70 år.

Folkteatern Göteborg

Urgent Drama heter Folkteaterns satsning, i vilken teatern har bett dramatiker från hela välden att reflektera över den rådande situationen. På ett par dagar får de skriva en kort scen, som sedan filmas med teaterns skådespelare och läggs ut på Folkteaterns digitala plattform Fjärde Scenen.  Dramatikerna Alejandro Leiva Wenger från Sverige, Andrew Sheridan från Storbritannien, Alfian bin Sa'at från Singapore, Maja Zade från Tyskland, Rafael Spregelburd från Argentina, Simona Semenič från Slovenien, Jón Atli Jónasson från Island och Pipsa Lonka från Finland är redan klara att medverka.

Dramaten Play

På nationalscenens hemsida finns stort och smått filmupptaget material från repertoaren de gångna åren. Här går det att passa på att se omtalade klassiker som du har missat.

SVT SCEN

Även SVT har en egen scenkonstplattform, med en bred repertoar av teater och musik.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet