Hur mycket arbete går det in i en kyss? Se svaret i klippet. Foto: Jesper Gustafsson, Elizabeth Watson

Operan Breaking the waves tar hjälp av intimitetskoordinator

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen hade operan ”Breaking the waves” premiär på Vadstena slott. Berättelsen är baserad på Lars von Triers film med samma namn från 1996 och innehåller flera intima och sexuella scener. För att ta sig an den fysiska närheten tog operahuset in en intimitetskoordinator.

”Breaking the waves” är berättelsen om oljearbetaren Jan och den religiösa flickan Bess som förälskar sig i varandra. Men när Jan förlamas i en olycka övergår relationen en tragedi och han uppmanar Bess att ta en ny älskare och sedan berätta om detaljerna för honom i sjuksängen.

Nu får ”Breaking the waves” nytt liv på operascenen i Vadstena slott. Och för att skildra historiens många närhets- och sexscener tog operahuset hjälp av intimitetskoordinatorn Malin B. Erikson.

– Det finns mycket intima scener i den, alltfrån där det finns njutning och allt är underbart till rena övergrepp, säger Malin B. Erikson och fortsätter:

– Det är klart att det kan vara mer utmanande i en våldsam scen men vi arbetar alltid utifrån sångarna, vilket betyder att vi bygger scenen med en koreografi.

Första operan att koordinera intimitet

Intimitetskoordinatorer har blivit allt vanligare inom film- och tv-branschen. Exempelvis uppmärksammades hitserien ”Normala människor” för sina välregisserade sexscener och sin sexuella spänning. Men även svenska serier som ”Snabba cash” och ”Knutby” har använt sig av intimitetskoordinator.

Erikson var den första intimitetskoordinatorn i Sverige och berättar att rollen fick sitt fäste inom branschen 2017. ”Breaking the waves” blir nu den första operan att ta till den externa hjälpen.

– Rollen är ju rätt ny så jag tänker att det ibland måste få ta lite tid. Nu hoppas jag att vi ser fler operahus som välkomnar den här rollen.

Hur fungerar intimitetskoordinatorns roll rent praktisk? Och hur mycket arbete går det in i en kyss? Svaren ser du i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.