Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad besökare vid Fredsmonumentet i Hiroshima tänker om den nya Oppenheimer-filmen i klippet. Foto: Reuters/Universal pictures

”Oppenheimer” väcker känslor i Hiroshima

Publicerad

Den amerikanske regissören Christopher Nolans film ”Oppenheimer” är en stor succé över hela världen, men inte i Japan. Där har filmen inte visats ännu och distributören har inte meddelat något släppdatum.

Filmen handlar om vetenskapsmannen Robert Oppenheimer som skapade atombomben. I augusti 1945 fällde USA atombomber över Hiroshima och Nagasaki som förstörde städerna och dödade över hundratusen människor direkt, och ännu fler på längre sikt till följd av strålningsskador.

I USA har en debatt kring frånvaron av japanska bomboffer i filmen blossat upp. I Japan har filmens distributör, Toho-Towa, ännu inte meddelat något släppdatum för filmen eller gjort någon reklam för den, och den har således inte väckt mycket debatt i landet.

De flesta japanska besökare vid Fredsmonumentet och den omgivande fredsparken i Hiroshima hade inte hört tals om filmen, och känslorna inför den var blandade, när Reuters pratade med dem.

– Jag tror att det kommer att finnas gott om folk som inte vill se den. Jag tror att det finns många människor, som de sörjande familjerna, som skulle vara kritiska, och inte skulle vilja att den visades, säger deltidsarbetaren Akane Toyoda.

Amerikanskt perspektiv

Andra besökare lyfter att det skulle vara intressant att se filmen på grund av dess amerikanska perspektiv.

– Jag vill absolut se den. Jag är verkligen intresserad av vad som inkluderas i en amerikansk synvinkel,  säger besökaren Yusuke Maeda till Reuters.

– Jag tror att folk är intresserade av filmen. Kanske intresserad av det amerikanska perspektivet på allt detta. Jag tror att det kan vara ännu bättre att visa den och utbilda japanerna ännu mer om det, säger Tetsuro Kato, en japansk student som bor i London till Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.