Foto: TT

Oppositionen om budget: ”På gränsen till oansvarig”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturutskottets ordförande, moderate Olof Lavesson, är kritisk till höstens kulturbudget: – Det är en väldigt expansiv budget, på gränsen till oansvarig, säger han till Kulturnyheterna.

Under morgonen meddelade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke att 750 nya miljoner satsas på kulturområdet i höstens kulturbudget.

LÄS MER: 745 nya miljoner till kulturen

Men satsningen på kulturen får hård kritik av kulturutskottets ordförande, Olof Lavesson (M).

– Det är en väldigt expansiv budget, på gränsen till oansvarig. Man inser att det är valår och högkonjunktur och då gör man stora tillfälliga satsningar när man istället kanske borde spara i ladorna för sämre tider, säger han till Kulturnyheterna.

Kritik mot tillfälliga satsningar

Det Olof Lavesson främst ställer sig kritisk till är att de tillfälliga satsningar som planeras under rådande konjunkturläge väntas få effekt först om ett par år.

– Vi är inne i en stor högkonjunktur och man pumpar in pengar i stora tillfälliga satsningar. Det får ju effekt när satsningarna tar slut om 1-3 år. Det är då man behöver gå in och stötta upp, och jag förstår inte hur det ska gå till med den här budgeten, säger Lavesson.

Enligt Olof Lavesson lyser också åtgärderna för att hjälpa enskilda kulturutövare med sin frånvaro i kulturbudgeten.

– Det är klart att man kan gå ut och ge mer pengar till institutioner och föreningar, men det är den enskilde kulturskaparen som sitter med administration, momssatser och skatter. Ofta är man egenföretagare och här budgeten saknar egentligen förslag  för att förbättra för småföretagare vilket hade hjälpt kulturen mycket, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.