Foto: TT

745 nya miljoner till kulturen

Uppdaterad
Publicerad

I dag presenteras årets höstbudget och kulturen, liksom många andra utgiftsområden, får mer pengar.

Utöver de redan kända investeringarna på Nationalmuseum, Kungliga biblioteket, svenska bibliotek och Unga Klara – som blir Sveriges första nationalscen för barn- och ungdomsteater, får folkbildningsområdet en rejäl extrapeng.

Anslaget för folkbildning föreslås öka med över 458,7 miljoner kronor – en ökning med nästan 12 procent från förra året.

Kvinnor ska studiemotiveras

För de pengarna ska flera platser tillföras till folkhögskolan, föräldrars delaktighet i lärandet i skolan ska öka och utrikes födda kvinnor ska motiveras till studier genom uppsökande och motiverande studieförbundsinsatser.

Tar över uppdrag

Statens konstråd föreslås få en årlig ökning med 20 miljoner kronor per år 2018 – 2020, de övertar även det samtidskonstuppdrag som tidigare legat på Riksutställningar.

– Vi är ju väldigt glada över det. Vi har jobbat mycket för att visa att samtidskonsten är aktuell och det känns ju som ett stort erkännande av det, säger Magdalena Malm, direktör för konstenheten på Statens konstråd.

Utöver den årliga ökningen, som är särskilt riktad mot kunskapsutveckling, får Statens konstråd ytterligare tio miljoner som är med i anslagshöjningen.

– De 10 extra miljonerna lanserades i en satsning med den fria konsten. Det är något vi sen tidigare jobbar med och nu kommer att fortsätta utveckla. Det nya för oss är navet för kunskapsutveckling, säger Malm.

Kulturskolecentrum inrättas

Statens kulturråd får ett höjt anslag med tio miljoner från och med 2018 för att inrätta ett nationellt kulturskolecentrum. Tanken är att främja samverkan mellan lokala kulturskolor

Flyttpengar till Nationalmuseum

De statliga museerna får strax under 140 nya miljoner, varav hälften ska gå till Nationalmuseum. Kulturnyheterna har tidigare rapporterat att renoveringen av museet innebär massiva hyreshöjningar.

ArkDes blir forskningscentrum

Statens centrum för arkitektur och design (ArkDes) ska tilldelas åtta miljoner kronor årligen (2018 –2020) för att inrätta en ny forskningsfunktion för ”gestaltad livsmiljö”. Det som ska studeras är ”det byggda och gestaltade ur samhällets och den enskildes perspektiv”

Presstödet breddas

Nästa år räknar regeringen med att tillföra 55 miljoner till presstödsanslaget och året därpå 110 miljoner – detta för att stödet inte ska begränsas till vissa dagstidningar, utan även kan omfatta fler former av nyhetsmedier. Känt sedan tidigare är även att reklamskatten för annonser i dagstidningar slopas.

Inför förra valrörelsen, 2014, ville kulturminister Alice Bah Kuhnkes Miljöparti att en procent av statsbudgeten skulle gå till kulturområdet. Dit har man inte nått. I år utgör kulturbudgeten 0,84 procent av den totala budgeten.

LÄS MER: Kulturbudgeten område för område

Totalt omfattar utgiftsområde 17 – kultur, medier, trossamfund och fritid – över 15,8 miljarder för 2018 och har ökat med 1,358 miljarder jämfört med förra året.

På kulturområdet tillförs 745 miljoner kronor jämfört med förra årets budget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturbudgeten för 2018

Mer i ämnet