40 nya miljoner till Kulturskolan

Uppdaterad
Publicerad
Kulturskolan har länge kritiserats för att vara ojämlik. Nu ska regeringen skjuta till 40 miljoner kronor per år, som ska gå till rekrytering och utbildning. Men det finns fortfarande kommuner som helt saknar kulturskola.
– Utifrån barnens perspektiv så är det ganska slumpartat, beroende på var man råkar växa upp så får man väldigt olika möjlighet till kulturutövande, säger Torgny Sandgren, generalsekreterare på Kulturskolerådet.

Förra året ledde Kulturskoleutredningen fram till att regeringen satsade 100 miljoner kronor för att sänka avgifterna. Men fortfarande finns stora skillnader i hur tillgänglig kulturskolan är för barn mellan olika delar av landet.

– Jag blir också förbannad när jag hör om ställen där man faktiskt har lagt ner Kulturskolan och där barnen inte har någon chans att få del av verksamheten. Det här betyder så väldigt mycket, säger Utbildningsminister Gustav Fridolin.

40 extra miljoner

Regeringen satsar nu ytterligare 40 miljoner per år för att rekrytera och utbilda fler lärare till Kulturskolan. Det är viktigt enligt Torgny Sandgren men han önskar också att det skulle lagstiftas om Kulturskolan, som i flera andra europeiska länder. 

– Vi har sett att lagstiftning, på biblioteksområdet till exempel, har skapat en stabilare infrastruktur för folkbiblioteken i landet, och det är möjligt att en lagstiftning skulle kunna bidra på samma sätt för Kulturskolorna, säger Torgny Sandgren.

Långsam process

Gustav Fridolin är inte helt övertygad om att lagstiftning är det effektivaste sättet att nå en lösning på problemet.

– Lagstiftning är ofta en process som tar lång tid. Det är därför vi har börjat med att investera i att kommuner har kunnat sänka avgifter eller göra särskilda insatser för att nå de barn som faktiskt inte kan betala avgifter som tas ut.

LÄS MER: Fler söker sig till gratis kulturskola

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturbudgeten för 2018

Mer i ämnet