Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: TT

Alice Bah Kuhnke: ”Historisk kulturbudget”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturområdets ökade anslag i årets höstbudget beskrivs av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke som historisk.
– Aldrig någonsin har det lagts fram en så stor kulturbudget i kronor räknat, säger hon i en kommentar till Kulturnyheterna.

I den höstbudget som presenterades under morgonen tillförs 745 miljoner kronor till kulturområdet jämfört med förra årets budget.

LÄS MER: 745 nya miljoner till kulturen

Totalt omfattar utgiftsområde 17 – d.v.s kultur, medier, trossamfund och fritid – över 15,8 miljarder för 2018 – vilket innebär en ökning med 1.358 miljarder jämfört med förra året.

Och enligt kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är satsningen på kulturområdet historiskt stor.

– Aldrig någonsin har det lagts fram en så stor kulturbudget i kronor räknat, och aldrig tidigare har den tagit en så stor del av statens samlade utgifter, säger hon till Kulturnyheterna.

140 miljoner till statliga museer

I budgeten får de statliga museerna strax under 140 nya miljoner – en summa som även omfattar de stora hyreshöjningar för Nationalmuseum som Kulturnyheterna tidigare rapporterat om, enligt Alice Bah Kuhnke.

LÄS MER: Efter renoveringen: Nationalmuseums hyra höjs med flera hundra procent

Statens centrum för arkitektur och design (ArkDes) tilldelas åtta miljoner kronor årligen mellan åren 2018–2020 för att inrätta en ny forskningsfunktion för att studera ”det byggda och gestaltade ur samhällets och den enskildes perspektiv”.

LÄS MER: Kieran Long ny chef för ArkDes

Hur själva uppdraget rent konkret ska se ut är det, enligt Alice Bah Kuhnke, nu upp till institutionen att definiera.

– Vi vill veta mer om hur den gestaltade livsmiljön påverkar oss som individer, men också hur den påverkar hela samhällen. Utifrån den kunskapen kan vi göra mer politik och investera mer i form och design.

LÄS MER: Kulturbudgeten – område för område

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturbudgeten för 2018

Mer i ämnet