Hör Oprah Winfreys hyllade tal Foto: TT

Oprahs tal fick störst applåder

Uppdaterad
Publicerad

Förra året tilldelades Meryl Streep hederspriset Cecilie B DeMille award och hon passade på att kritisera Donald Trump, som hade valts till president två månader tidigare. I kväll fick Oprah Winfrey utmärkelsen och drog ner kvällens största applåder med ett brandtal om metoo-rörelsen och vikten av förebilder för flickor.

Hon talade om hur hon som liten flicka på 60-talet satt på golvet och tittade på Oscarsgalan när Anne Bancroft delade ut priset till bästa manliga huvudroll till Sidney Poitier – den första svarta mannen att tilldelas en Oscar.

– Jag hade aldrig sett en svart man firas förut. Vad ett sådant ögonblick betyder för en liten flicka, som tittar från golvet och har en mamma som kommer hem och är utsliten efter att ha städat andras hus…

– Kanske någon liten flicka tittar och ser mig – den första svarta kvinnan att få det här priset. Det är en ära att dela kvällen med dem, sade Oprah från scen.

Hon avslutade talet med att prata om metoo-rörelsen, vikten av att tala ut och en ljusnande framtid.

– Time’s up! Nu kommer tiden när det äntligen är en massa fantastiska kvinnor, och en del fantastiska män, som slåss för att bli de ledare som tar oss till en tid där ingen måste säga metoo igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.